Hlavní obsah

Turistický ráj se otevírá. Chce jen „kvalitní“ turisty

Foto: Profimedia.cz

Bali začne od čtvrtka opatrně oživovat svůj turistický průmysl.

Reklama

Dlouhé měsíce v izolaci přiměly obyvatele oblíbených destinací k zamyšlení nad rolí turismu. Nechceme batůžkáře, ale „kvalitní“ návštěvníky, hlásá například vláda indonéského ostrova Bali, jenž se má znovu otevřít cestovatelům.

Článek

„Všichni jsme na to čekali. Cestovní ruch je páteří Bali,“ říká Kadek Miharjaya, který je manažerem restaurace Hujan Locale ve městě Ubud. Jeho podnik byl před pandemií oblíbeným místem, kam turisté chodili za ochutnávkou místních specialit. Covid a zákaz zahraničních cestovatelů, ke kterému země přistoupila ke konci března roku 2020, jej ale téměř položily na lopatky. Z restaurace, jež zaměstnávala 50 lidí, se stal podnik s pouhými patnácti zaměstnanci.

Teď mu svitla naděje na lepší zítřky. Balijská vláda ohlásila, že od čtvrtka otevře své hranice pro cestovatele z několika zemí. Mezi nimi Čína, Japonsko, Jižní Korea, Nový Zéland a Spojené arabské emiráty. Lidé, kteří chtějí Bali navštívit, se budou muset prokázat ukončeným očkováním a dvěma PCR testy, jedním před letem a druhým po příletu. Čeká je také povinná karanténa. Místní úřady původně oznámily, že bude trvat osm dní. Tento týden, jen těsně před rozvolněním cestovních pravidel, ale karanténu zkrátily pouze na pět dní.

„Chceme jíst, ale nechceme, aby tady byl koronavirus déle, než je nutné,“ nastínila pro ABC News dvojznačnost pocitů, které balijští obyvatelé mají, jedna z nich – Rezuwana Burrhanová. „Hlavně ti, kteří pracují v turismu, chtějí, aby se všechno otevřelo,“ pokračuje. „Máme ale strach z toho, že když naše brány otevřeme, tak znovu vypukne nákaza a další rok nebo dva budeme ve stejné situaci,“ vyjadřuje své obavy Burrhanová.

Ostrov Bali je hlavní turistickou destinací v Indonésii. V roce 2019 ho navštívilo okolo 6 milionů turistů. Cestovní ruch ale ustal poté, co svět zasáhla pandemie koronaviru. Ulice města Ubud, kterými normálně proudí davy turistů, se vyprázdnily. Mnoho podniků zavřelo a nápis „k pronájmu“ lze spatřit snad na každém rohu.

Na návrat k normálu, ke kterému se snad nyní schyluje, se těší také Ni Luh Ekayaniová, která se před pandemií živila jako průvodkyně francouzských turistů. „Mám velkou radost a doufám, že zámořští turisté budou moci přijet na Bali opravdu brzy,“ vyjádřila své nadšení z očekávaného uvolňování Ekayaniová.

Čtvrteční otevření ostrova pro cestovatele z některých zemí je prvním krokem k oživení turistického průmyslu, který podle údajů Světové organizace cestovního ruchu při OSN tvoří více než 50 % ostrovních příjmů.

Bali chce začít „filtrovat“ turisty

Měsíce v izolaci na Bali rozpoutaly debaty o tom, jakou roli by měl cestovní ruch na ostrově sehrávat. Ne všichni se na otevření země turistům těší stejně jako bývalá průvodkyně francouzských návštěvníků. Někteří se domnívají, že by se mělo Bali do budoucna stát méně závislým na tomto sektoru a soustředit se na rozvoj dalších oblastí místní ekonomiky. K volání po omezení turismu přispěly například zprávy o zahraničních cestovatelích, kteří v zemi zůstali po dobu pandemie, ale odmítali dodržovat tamní covidová nařízení.

Podle guvernéra Bali z turismu na ostrově profituje pouze „hrstka lidí, zejména zahraniční investoři“, a ne široká veřejnost. Místo cestovního ruchu chce podporovat řemesla, zemědělství nebo rybolov.

Diskuse panují nejen o významu turismu, ale také o jeho podobě. Vládní představitelé se domnívají, že ostrov by měl fungování sektoru pozměnit a zaměřit se na lákání „kvalitních“ turistů. „Nechceme batůžkáře,“ řekl minulý měsíc ministr pro námořní záležitosti a investice Luhut Pandjaitan a oznámil, že místní orgány budou „filtrovat“ turisty.

Ředitel Balijské turistické agentury Putu Astawa uvedl, že ostrov doufá, že do budoucna bude přijímat cestovatele, kteří utratí více peněz, zůstanou déle a budou mít lepší přístup. Poukazoval tak na turisty, kteří odmítli dodržovat covidové restrikce, nebo na ty, kteří zneužili svá turistická víza k nelegální práci. „Jsou to paraziti, které musíme srovnat do latě a sledovat je,“ dodal Astawa.

Někteří Balijci ovšem mají strach, že zaměření vlády na bohatší turisty nedovolí kompletní oživení turistického průmyslu. Obávají se, že profitovat z něho budou pouze některé typy podniků.

„Co malé podniky, jako jsou homestays (ubytování u místních obyvatel)? Kdo tam bude zůstávat?“ uvedl pro The Guardian třiatřicetiletý Kadek Kerta Rusmana Yasa, který pracoval jako manažer resortu ve městě Ubud. Když přišla pandemie, musel se svým podnikáním skončit. Teď otec dvou dětí pracuje jako taxikář a nedosáhne ani na minimální mzdu.

„Pro cestovatele ze střední třídy bude obtížné dovolit si karanténu,“ řekl Yasa. „Mnoho cizinců, kteří sem jezdí na líbánky, nejsou vyloženě bohatí lidé. Boháči ve skutečnosti jen málokdy dávají spropitné – soudě podle mé zkušenosti,“ dodal s tím, že doufá, že vláda od strategie lákání movitých turistů upustí. „Ti, kteří mají více peněz, mohou také páchat zločiny a nerespektovat náš ostrov. Důležitější je vymáhání práva.“

Reklama

Související témata:

Doporučované