Hlavní obsah

Covidem se v USA nakazilo 0,01 procenta naočkovaných, odhalila studie

Foto: Profimedia.cz

Američané čekající na vakcinaci v americkém Las Vegas.

Reklama

Vyplývá to z rozsáhlé americké studie, která vychází z údajů nasbíraných od 101 milionů sledovaných osob. Plně imunizována je v USA nyní už více než polovina dospělé populace.

Článek

V USA se mezi lednem a dubnem nakazilo koronavirem jen 0,01 procenta lidí plně imunizovaných proti covidu-19.

Vyplývá to z rozsáhlé studie amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), která vychází z údajů nasbíraných od 101 milionů sledovaných osob. Výsledek podle střediska potvrzuje velkou účinnost vakcín proti covidu-19. Administrativa prezidenta Joea Bidena rovněž oznámila, že plně imunizována je nyní už více než polovina americké dospělé populace.

Ačkoliv jsou již schválené vakcíny vysoce účinné, dají se očekávat vzácné případy nákazy, „zejména dokud se nepodaří dosáhnout dostatečné úrovně imunity v populaci, která sníží přenos viru“, poznamenává v závěrech ze své studie CDC.

Středisko zaznamenalo nákazu u celkem 10 262 lidí po více než dvou týdnech od druhé dávky vakcíny, nebo po naočkování jednodávkovou vakcínou firmy Johnson & Johnson. Téměř 6500 případů byly ženy a střední věk infikovaných činil 58 let.

U 2725 lidí se neobjevily příznaky covidu-19, 706 jich muselo být hospitalizováno a 132 jich zemřelo z důvodů spojovaných s covidem-19.

Po plné imunizaci se tedy koronavirem nakazilo 0,01 procenta lidí, 0,0007 procenta jich muselo být hospitalizováno a 0,0001 procenta jich po nákaze zemřelo.

CDC však upozorňuje, že počet infikovaných bude téměř jistě vyšší, protože zejména řadu bezpříznakových případů nákazy se lékařům nepodaří zaznamenat. Středisko přitom oznámilo, že od 1. května bude nadále evidovat jen ty případy nákazy u naočkovaných lidí, které povedou k hospitalizaci či úmrtí. Takové rozhodnutí nicméně kritizují někteří experti, podle nichž tím vědci přijdou o důležitá data.

V USA je dnešním dnem plně naočkováno proti covidu-19 již téměř 130 milionů lidí, tedy více než polovina všech dospělých, oznámil Bílý dům. V distribučních centrech napříč USA je přitom k dispozici dalších asi 70 milionů dávek.

Biden již dříve prohlásil, že by chtěl, aby do oslav Dne nezávislosti, který připadá na 4. července, dostalo alespoň jednu dávku vakcíny nejméně 70 procent Američanů. Vládní koordinátor boje proti pandemii Andy Slavitt dnes řekl, že této úrovně dosáhlo již devět z 50 amerických států.

Reklama

Doporučované