Hlavní obsah

ČSSD bojuje o život, vedení nemá plán. Na Hamáčka zaútočil blízký spojenec

Foto: ČSSD

Na šéfa sociálních demokratů a vicepremiéra Jana Hamáčka zaútočil překvapivě jeho dlouholetý spojenec - ministerský náměstek Robin Povšík. (Ilustrační foto)

Reklama

Seznam Zprávy získaly dopis ostře kritizující vedení ČSSD v čele s Janem Hamáčkem. Napsal ho blízký vicepremiérův spojenec. Kritický apel z těchto míst straníky zaskočil.

Článek

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček a náměstek ministryně práce a sociálních věcí Robin Povšík se znají od školy. Bydleli dokonce na stejné adrese v centru Mladé Boleslavi a ve straně jsou považováni za klíčové spojence. O to větší rozruch mezi sociálními demokraty vyvolal Povšíkův dopis z přelomu roku, ve kterém tvrdě kritizuje Hamáčkovo vedení strany.

V dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici, Povšík straníkům ve středních Čechách napsal, že strana je na dně a panuje v ní marasmus. „Potřebujeme radikální změnu. A to jak personální, tak programovou,“ píše Povšík. Na konci psaní hrozí, že loajalita a trpělivost jeho organizace má své meze.

„Vedení ČSSD v tuto chvíli nemá žádný plán. Diskuze, zda pokračovat ve vládě, nebo zda se svými 14 nejednotnými poslanci vyvolávat předčasné volby, jsou úplně mimo,“ píše Povšík. Naráží tak na loňské vystoupení Jana Hamáčka v České televizi, kde zmínil možnost, že ČSSD zůstane ve vládě po dobu nouzového stavu a poté se poradí, jak dále postupovat.

Zkritizoval i neschopnost strany přivést na kandidátky zajímavé osobnosti. „Naše kandidátní listiny musí reprezentovat ti, kteří mají šanci oslovit voliče. A klidně ať to jsou nestraníci. Bojujeme o život a musíme udělat radikální rozhodnutí,“ dodává Povšík.

Náměstek, který je díky své blízkosti k Hamáčkovi a ministryni Janě Maláčové považovaný za jednoho z nejvlivnějších hráčů v ČSSD, kritizoval i nejednotný přístup strany k tématu předčasných voleb.

„Ačkoliv jsme byli všichni nejužším vedením žádáni, ať se k tématu odchodu z vlády nevyjadřujeme, několik našich nejvyšších představitelů toto téma aktivně otevírá. A místopředseda Šmarda, kterému byla svěřena příprava senátních voleb a který v této pozici neudělal vůbec nic, dokonce aktivně vystupuje ve prospěch předčasných voleb,“ dodal Povšík.

Kritický dopis Hamáčkova důvěrníka dle zjištění Seznam Zpráv sociální demokraty zaskočil. Ani ne tak obsahem, jako tím, z jakých míst kritika zazněla - tedy od Hamáčkova blízkého člověka a navíc od neúspěšného volebního lídra středočeské ČSSD, který se loni nedostal ani do Zastupitelstva Středočeského kraje.

„Nikoho neodsuzuji, ale osobně bych něco takového nenapsal. Razím zásadu, že když se děje nějaká chyba, hledám ji nejdříve u sebe, ne u druhých,“ řekl Seznam Zprávám poslanec a náchodský starosta Jan Birke.

Podle statutárního místopředsedy strany Romana Onderky se Povšíkem nadhozená témata řeší ve straně již delší dobu. „Jde o vnitřní diskuzi v ČSSD, která není ani nová, ani překvapující. Běží s různou intenzitou už dlouho. Ta témata jsou živá v celé sociální demokracii,“ dodal druhý muž ČSSD.

Ministr vnitra a šéf strany Jan Hamáček nechce o vnitrostranických záležitostech a dění ve straně hovořit na veřejnosti. „Jsem rád, že v ČSSD probíhá interní debata o dalším směřování naší strany. Stojím o to, aby byla co nejotevřenější. Na druhou stranu vzhledem k tomu, že se jedná o interní debatu, nevidím důvod ji vést v médiích a jakkoliv ji komentovat,“ napsal vicepremiér Seznam Zprávám.

Když Seznam Zprávy ohledně dopisu oslovily samotného Povšíka, svou kritiku směrem k Hamáčkovi mírnil. Podle něj interní debata ve straně pomohla a nyní vítá Hamáčkovu snahu vyjednat volební spolupráci se Zelenými.

„Předseda strany Jan Hamáček nyní prosazuje myšlenku sociální demokracie jako integrátora levicových myšlenek, osobností a proudů. To je pro mnohé členy poměrně nový a radikální přístup, kterému svým textem středočeským sociálním demokratům vyjadřuji jednoznačnou podporu,“ uvedl Povšík.

Spolupráce s menšími stranami od středu doleva může být pro ČSSD rozhodující. V předvolebních průzkumech se pohybují na pětiprocentní hranici volitelnosti do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Doporučované