Hlavní obsah

Dotkli jsme se berly mrazilky, kdo se k Babišovi přichýlí, už neprocitne. Chovanec o hořkém konci ČSSD

Výzva: S Milanem Chovancem o ztracených voličích, vládě s Andrejem Babišem a varování tajných služeb.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Volební preference stran, které podržely při hlasování o nedůvěře vládu Andreje Babiše, šly dolů. Bývalý místopředseda ČSSD a ministra vnitra Milan Chovanec mluví ve Výzvě Jiřího Kubíka velmi otevřeně o křeči, v níž se ocitla sociální demokracie a z níž už nemá cestu ven.

Článek

Je to téměř rok, co Milan Chovanec skončil jako ministr vnitra. Jeho strana sice sekunduje Babišovu hnutí ve vládě, někdejší silnou pozici na české politické scéně ale nedokázala získat zpět a v nedávném hlasování o nedůvěře poslanci ČSSD odešli ze Sněmovny.

„Sociální demokracie je v určité křeči. Naše vnitřní hádky a nevraživost jsou jedním z důvodů dnešních pěti procent," říká Milan Chovanec. Odchod ze sálu při hlasování o nedůvěře byl jediný způsob, jak mohl poslanecký klub ČSSD deklarovat jednotný postoj. Podle něj by totiž aktivně pro vládu (tedy proti vyslovení nedůvěry) všichni poslanci ČSSD hlasovat nedokázali.

"My jsme si dali vlastní gól. Naše jednání jsou tak strašně krkolomná, že ten volič, který nám ještě zbyl, nám vůbec nerozumí. Myslím, že nikdy nevěří tomu, že to jsou problémy Andreje Babiše," zmiňuje Chovanec kauzu zmizení Babišova syna a jeho roli v případu Čapí hnízdo. „To jsou už i problémy sociální demokracie,“ dodává a znovu potvrzuje, že své původní stanovisko, že ČSSD neměla být součástí vlády, kterou řídí Babiš.

Sociální demokracie posledním hlasováním, tedy tím, že nepomohla shodit Babišovu vládu, promarnila svou poslední šanci, jak v dnešní situaci ještě obhájit smysl své existence.

"Byla to poslední šance, kdy jsme mohli z vlády regulérně odejít a část veřejnosti by tomu rozuměla. Tahle šance byla promarněna a žádná další už nebude uvěřitelná. Už to bude jen o tom, že se sociální demokracie kvůli vlastním problémů rozhodla destabilizovat Českou republiku," předpovídá Milan Chovanec příští možný vývoj.

Jaký odhaduje vývoj na březnovém sjezdu ČSSD? Bude se chtít on sám ucházet o nějakou pozici ve straně?

Připouští, že ČSSD ztratila podporu voličů už v době, kdy on sám byl v jejím čele, kvůli tomu, že byli ze stranických funkcí odstraňováni lidé kolem někdejšího hejtmana Michala Haška, který z toho vinil stranické vedení a mluvil o „personální genocidě“?

A jak vidí současný vývoj v politice bývalý premiér Bohuslav Sobotka, který z politiky odešel a s Milanem Chovancem se občas potkávají? I na tyto otázky odpovídá bývalý ministr ve Výzvě.

A jak bývalý ministr vnitra hodnotí výroční zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství, které upozorňovaly na sílící špionážní aktivity Číny a Ruska?

Podívejte se na rozhovor s Milanem Chovancem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované