Hlavní obsah

ČSSD pokračuje ve změnách, Birke už nebude řídit volební kampaň

Birke končí v čele volební kampaně ČSSD.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Kdo starostu Náchoda ve funkci nahradí, by měli sociální demokraté oznámit během čtvrtka.

Článek

Den po rezignaci Bohuslava Sobotky na předsedu ČSSD končí ve funkci volebního manažera strany Jan Birke.

Starosta Náchoda to řekl ve čtvrtek České televizi. Kdo jej nahradí, by měla ČSSD oznámit během dne.

"Připadá mi logické, že když je změna lídra do voleb, dát svou funkci k dispozici. Já neutíkám od ničeho, kampaň je celá připravená, hotová a v mašličkách. Ale novému lídrovi musím dát možnost vybrat si svůj manšaft, to je logické a normální," řekl ČTK Birke. "Místopředsedou ČSSD nadále zůstávám," uvedl. Pro opuštění této funkce nevidí důvod.

Funkci volebního manažera zatím přebírá Milan Chovanec. "O dalším postupu se budu radit se svými kolegy ve vedení ČSSD," uvedl.

Sociální demokracie prochází čtyři měsíce před volbami do Poslanecké sněmovny změnami. Reaguje tak na nepříznivé předvolební průzkumy, které jí často přisuzují volební výsledek kolem 10 procent a někdy až čtvrté místo. Hnutí ANO naopak jasně průzkumy vede s 30 procenty hlasů.

Grémium ČSSD ve středu rozhodlo, že vymění vedení.

Sobotku v čele strany nahradí ministr vnitra Milan Chovanec z titulu své funkce statutárního místopředsedy ČSSD. „Jeho úkolem bude zorganizovat sociální demokracii, soustředit se na její sjednocení a na volební tým. Je to určité rozdělení sil. Doteď to bylo tak, že jsem to vše musel řešit jako předseda strany sám, teď se odpovědnost rozdělí na více lidí," uvedl Sobotka při odchodu z jednání grémia ČSSD.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se stane hlavní tváří předvolební kampaně. Má přinést novou energii, nápady a větší nasazení.

Reklama

Doporučované