Hlavní obsah

Čtvrtý týden se PSEM: Vláda rozhodla, že Česko zůstane na třetím stupni

Foto: Getty Images

Index rizika už druhý den odpovídá stupni čtyři protiepidemického systému.

Reklama

aktualizováno •

Sotva se znovu otevřely obchody a do restaurací se vrátili zákazníci, vláda musela řešit, zda nebude třeba znovu utáhnout otěže. V pondělí ale rozhodla, že na vyšší stupeň Česko zatím nepřejde.

Článek

Česko vstoupilo už do čtvrtého týdne od chvíle, kdy se život v zemi začal řídit PSEM – protiepidemickým systémem. Ale zatímco dosud z něj občané spíše těžili – rozvolňovalo se - začalo hrozit, že pocítí i jeho odvrácenou stranu.

O možném utažení šroubů musela vláda jednat poté, co o víkendu vystoupal index rizika na číslo 64. Pokud by ani v úterý neklesl pod hodnotu 60, podle dosavadních pravidel zmiňovaných vládou by to mělo znamenat, že by Česko mohlo opět přejít do čtvrtého stupně pohotovosti.

„Protiepidemický systém je zásadním, nikoli však jediným zdrojem pro naše rozhodování,“ upřesnil ale po pondělním jednání ministr zdravotnictví Jan Blatný a oznámil, že přechod na vyšší stupeň indexu PES zatím vláda navrhnout neplánuje.

Ke zpřísnění ale přece jen dojde - od středy budou restaurace i jejich okénka zavírat ve 20:00 a zakáže se i konzumace alkoholu na veřejnosti. Vláda bude apelovat také na starosty, aby zvýšili frekvenci MHD, ve které se kumulují lidé.

„Nemyslím si, že bychom se neřídili pravidly. Platí, že když po tři nebo více dní je skóre vyšší, uvažuje se o přestupu do vyšší kategorie a zohledňují se i další parametry,“ vysvětloval na pondělní tiskové konferenci Blatný. „Jistě si vzpomenete, že podobně jsme postupovali, když se snižovalo riziko. Trvalo to déle než sedm dnů. Rozhodnutí nedělá PES jako automat, ale dělají ho lidé,“ dodal.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček zdůraznil, že je třeba zohlednit i změnu metodiky testování kvůli novému využívání antigenních testů, která má na skóre indexu vliv. V pondělí oznámená opatření tak budou podle Blatného platit i v případě, že by v úterý zůstalo skóre nad číslem 60.

Foto: MZČR

Stupně pohotovosti se mění vždy po dvaceti bodech rizikového skóre, pouze stupeň 5 začíná už na hodnotě 76 místo 80.

Současná situace z pohledu skóre protiepidemického systému zhruba odpovídá stavu 7. října.

Připomeňte si, jak se dosud vyvíjel index rizika v Česku a dosavadní průběh předvánočního rozvolňování pod dohledem PSA.

Foto: MZČR

O víkendu vystoupal index rizika do stupně 4 protiepidemického systému.

Pátek 13. listopadu – skóre 70

Ministr zdravotnictví představil nový protiepidemický systém PES. Skóre 70 v tu chvíli sice odpovídalo stupni 4, ale Česko bylo ještě v pátém nejvážnějším stupni pohotovosti a platila nejpřísnější opatření. Blatný při představení systému oznámil, že pokud se situace v dalším týdnu nezhorší, navrhne přesunutí do pásma 4.

Čtvrtek 19. listopadu – skóre 62

Index rizika klesl na číslo 62. Blatný uvedl, že navrhne zmírnění opatření odpovídající stupni 4, což také vláda následující den schválila, a to s platností od následujícího pondělí.

Pondělí 23. listopadu – skóre 57

V den, kdy přišlo první rozvolnění odpovídající stupni čtyři, klesl index rizika na číslo 57, tedy na hodnotu odpovídající 3. stupni. Zákaz vycházení nově platil až po 23. místo 21. hodině a nově se mohlo shromažďovat až šest lidí místo dosavadních dvou. Do škol se vrátili žáci 1. stupně základních škol a polovina žáků 2. stupně, pro které začala platit rotační výuka po týdnech. Blatný oznámil, že se vláda sejde už v neděli, aby mohla rozhodnout o přesunutí opatření do pásma 3 hned od pondělí.

Neděle 29. listopadu – skóre 57

Vláda se mimořádně sešla v neděli. Index rizika se totiž už týden držel na hodnotě 57. Vláda rozhodla, že se opatření nově budou řídit podle stupně 3. Ovšem nakonec ne hned od pondělí, jak se očekávalo, ale až od čtvrtka 3. prosince.

Čtvrtek 3. prosince – skóre 57

Začala platit mírnější opatření podle stupně pohotovosti 3, takže mohly otevřít restaurace, všechny obchody i provozovny služeb a skončilo noční omezení volného pohybu. Částečného rozvolnění se dočkala i kultura a sport. Naopak pro školy platí odklad mírnějších opatření až od následujícího pondělí.

Pondělí 7. prosince – skóre 64

Optimistický pokles indexu rizika se zastavil, resp. skóre začalo opět stoupat. Už druhý den hlásí číslo 64, které odpovídá stupni 4. A jak řekl v minulosti ministr Blatný: „Ve vážné epidemické situaci musí riziko trvat aspoň tři dny, abychom překročili o stupeň výš.“

Zmírněná opatření podle stupně 3 začala v pondělí platit také pro školství, takže studenti středních a vyšších odborných škol přešli na střídavou výuku. U vysokých škol pokračuje distanční výuka, pouze první ročníky mohou mít prezenční výuku, a to ve skupinách po 20 studentech.

Praha 57, Ústecko 76

Stupeň pohotovosti ministerstvo odvozuje od vývoje denních hodnot indexu rizika a dalších ukazatelů epidemie covid-19. Stanovení konkrétního stupně je rozhodnutím Ministerstva zdravotnictví ČR a hlavní hygieničky ČR, opatření potom vyhlašuje vláda.

Situace se nyní výrazně liší v jednotlivých krajích. Nejlépe je na tom Praha s indexem rizika 49, zatímco v Ústeckém kraji ministerstvo napočítalo hodnotu 76, což odpovídá nejvyššímu stupni 5. Tato informace je ale pouze orientační, stejný stupeň pohotovosti totiž platí pro celou republiku.

Podle Blatného stupeň pohotovosti může stoupat až po třech dnech zvýšeného indexu rizika (a naopak klesat po sedmi dnech sníženého indexu rizika). Číslo 64, odpovídající 4. stupni, ministerstvo ohlásilo poprvé v neděli ráno a stejnou hodnotu ohlásilo i pro pondělí. Index rizika zveřejňuje vždy ráno v 8:00 za předchozí den.

Reklama

Doporučované