Hlavní obsah

Senátor Čuba se chce vzdát platu, podle předsedy to ale není možné

Senátor Čuba se chce vzdát platu a náhrad.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

K dlouhodobé absenci v Senátu se František Čuba vyjádřil v dopise, který jeho stranický šéf Jan Veleba předal předsedovi horní komory Milanu Štěchovi. Ten ale s takovým postupem nesouhlasí.

Článek

Jednaosmdesátiletý senátor František Čuba (SPO) chce nadále zůstat senátorem. I přes dlouhodobou absenci způsobenou vleklými zdravotními potížemi vyjádřil v dopise, že chce nadále v Senátu působit.

Senátu navrhl, že se vzdá platu i náhrad a úřadovat bude ze Zlína. Pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí, chce se později účastnit i senátních schůzí.

Právně takový krok není možný

Předseda Senátu Milan Štěch řekl novinářům po schůzce s Čubovým stranickým předsedou Janem Velebou, že tento postup není právně možný. Veleba ve středu dopoledne předal Štěchovi dopis, ve kterém Čuba navrhuje vykonávání svého mandátu zadarmo.

Jednaosmdesátiletý Čuba by podle Štěcha mohl plat a náhrady, jichž se rozhodl vzdát, věnovat například na humanitární účely. Vhodnější by ovšem bylo, aby se vzdal svého mandátu nebo nastoupil na nemocenskou, neboť není schopen práci senátora vykonávat plnohodnotně.

„Měli by to řešit férově"

Štěch zpochybnil variantu, že by Čuba odváděl svou práci ze Zlína. „Není mi známo, že by nějakou práci odváděl. Je to celé trapné. Měli by se zamyslet, jaké divadlo kolem toho hrají, a řešit to férově. Buď tedy ukončit mandát, nebo čerpat nemocenské dávky," poznamenal předseda Senátu.

„Ukončuji pobírání mzdových prostředků a cestovních výdajů," přečetl dříve Veleba novinářům z Čubova dopisu. „Z tohoto řešení vidíte, že tam nejde o peníze," uvedl Veleba s tím, že od pondělka chce Čuba vykonávat funkci senátora zadarmo.

Čuba pobíral měsíční plat ve výši 122 tisíc 

Někdejší předseda JZD Slušovice v Senátu chyběl více než devět měsíců. Naposledy se jednání horní komory účastnil loni 24. srpna. Pak podstoupil operace očí a trávicího traktu. Terčem kritiky se stala nejen Čubova dlouhodobá absence, ale i to, že po celou dobu pobíral senátorský plat včetně finančních náhrad zhruba 122 000 korun měsíčně a nevzal si neschopenku.

František Čuba byl v letech 1963 až 1990 předsedou zemědělského družstva ve Slušovicích. Za předlistopadového režimu obdržel vyznamenání včetně Řádu práce a titulu Hrdina socialistické práce. Před čtyřmi lety mu prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy.

Reklama

Související témata:

Doporučované