Hlavní obsah

CVVM: ANO by jasně vyhrálo volby před Piráty a ODS

Foto: CVVM

Volební model CVVM pro září 2020.

Reklama

Předchozí průzkumy z června i července předpovídaly, že ANO bude volit 29 procent lidí.

Článek

Volby do Poslanecké sněmovny by v září s velkým náskokem vyhrálo hnutí ANO, které by podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) získalo 31,5 procenta hlasů. Předchozí průzkumy z června i července předpovídaly, že ANO bude volit 29 procent lidí. Druhým Pirátům by nyní dalo hlas 16 procent občanů a třetí ODS by volilo 12,5 procenta lidí. Sociální demokracii přisoudil model 10,5 procenta hlasů a komunistům o procento méně.

Zda by se dalším čtyřem sněmovním stranám podařilo překročit pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny, je podle analytiků CVVM nejisté. „U uskupení SPD, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL není možné vzhledem k intervalům spolehlivosti a váhání voličů mezi více stranami říci, zda by se do Poslanecké sněmovny dostala, či nedostala,“ uvedlo CVVM v tiskové zprávě. Trikolóru by v září podpořila dvě procenta voličů, Zelené jedno procento.

U hnutí ANO oproti červenci nenastal podle autorů průzkumu významný posun. „Mírný pokles podpory bylo možné pozorovat mezi březnem a červnem 2020. Momentálně je podpora hnutí ANO nižší, než byla před koronavirovou krizí, konkrétně mezi lednem a březnem 2020,“ uvedli analytici CVVM. Od letošního března podle jejich zjištění setrvale posilují Piráti.

Jasné vítězství ANO v případných sněmovních volbách předvídají i další agentury pro výzkum veřejného mínění. Podle nedávného volebního průzkumu společnosti STEM si ANO v září sice pohoršilo z květnových 33,7 procenta hlasů na 28,4 procenta, znovu by ale hlasování vyhrálo s velkým náskokem před druhými Piráty a třetí ODS.

CVVM provedlo průzkum od 5. do 20. září a na podporu stran se dotazovalo přes 900 lidí starších 18 let. K volbám by dorazilo 60 procent dotázaných s volebním právem. Účast by tak byla víceméně stejná jako při sněmovních volbách v říjnu 2017. Třetina lidí uvedla, že k volbám nepřijde.

Reklama

Doporučované