Hlavní obsah

Cyklisté v Praze mají nový podjezd pod Čuprovou v Libni

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Cyklisté v Praze mají nový podjezd pod Čuprovou ulicí v Libni. Magistrát společně s Technickou správou komunikací ve středu slavnostně otevřel nový podjezd pro cyklisty podél Rokytky pod Čuprovou ulicí v Libni.

Článek

Výstavba vyšla na 48 milionů korun. Kromě trasy pro cyklisty byl opraven také most v Čuprově a koryto Rokytky. Praha letos vloží do rozvoje cyklodopravy prostřednictvím TSK až 170 milionů korun.

„Podjezd pod Čuprovou ulicí patří letos k největším cyklistickým akcím. Rozvoj pěší a cyklistické infrastruktury je totiž z dlouhodobého hlediska logickou volbou pro moderní evropskou metropoli,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr.

Nový úsek spojí Prahu 8 a 9 na cyklostezce označené jako A26. Cyklostezka leží na levém břehu říčky. Dosud museli cyklisté složitě kličkovat a projíždět podchodem pro chodce. „Odpadá tak nebezpečné místo, kdy se cyklisté museli na úzkém chodníku při prudkém sjezdu otáčet o 180 stupňů,“ řekl generální ředitel TSK Jozef Sinčák.

Pod mostem podél koryta ji tvoří betonová cesta. Na jedné straně ji ohraničuje opěrná zeď podjezdu a okraj nad Rokytkou pak balisety, jakési zeleno-bílí umělohmotní „panáčci“. Podle Scheinherra zde bylo původně plánováno zábradlí, s tím ale nesouhlasilo Povodí Vltavy. „Zábradlí by při povodni mohlo vytvořit překážku a zasekly by se o něj větve a další věci, které by rozvodněná Rokytka přinesla,“ řekl.

Letos TSK vybuduje a opraví několik desítek kilometrů tras pro cyklisty. Již začaly práce na cyklostezce A21 podél ulice K Dolům mezi křižovatkami ulic Dolnocholupická a Na Havránce. Bude tady nový asfaltový povrch a osvětlení. Plánována je stavba propojení vyhlídkové trasy Pražačka s cyklostezkou A25, rovněž stavba nového úseku cyklostezky podél Vinořské ulice nebo nový úsek z Dolních Břežan do ulice K Břečkám.

Rekonstrukce a rozšíření čeká páteřní cyklostezku A2 na pravém břehu Vltavy z Modřan do Zbraslavi. „Kvůli bezpečnosti musíme cyklotrasu A2 v oblasti pod Lahovickou estakádou uzavřít. Zbudujeme tady ale dočasnou objízdnou trasu mezi Vltavou a cyklostezkou a zachováme i napojení na závěsnou lávku přes Vltavu,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Ve druhé polovině roku počítá město a TSK ještě s prodloužením a rozšířením cyklostezky A1 zvané Šárovo kolo, a to od Radotínské lávky dál podél řeky Berounky. Nové spojení mezi Dubčí a Koloději by měl zajistit nový 1250 metrů dlouhý úsek

V loňském roce magistrát a TSK investovaly do cyklodpravy 121 milionů Kč a předloni to bylo 73,4 milionu. V Praze je přes 500 kilometrů značených tras, z toho jich asi třetina vede mimo společné komunikace s automobily.

Reklama

Doporučované