Hlavní obsah

Další jména, z nichž Babiš skládá svou vládu. První z nováčků by kývl

Večerní zprávy, 1.11.2017

 

Reklama

Zatím nemá ani ministry, ani potřebnou podporu. I tak míří Andrej Babiš k vládě s menšinovým kabinetem a plánuje, jak rozdělí nejen ministerstva, ale také to, jak obsadí některé důležité státní instituce.

Článek

Dosavadní ministři za ANO by měli zůstat i v nově sestavované menšinové vládě. Stěhovat se bude jen dosavadní ministr obrany Martin Stropnický, který by měl nově vést Ministerstvo zahraničních věcí.

Na Ministerstvo financí, kde ohlášeně skončí Ivan Pilný, by mohla usednout Babišova loajální oblíbenkyně Alena Schillerová, dosud Pilného náměstkyně, v jejíž gesci byl mimo jiné projekt EET. Na post ministra zdravotnictví má Babiš podle zdrojů Seznamu hned několik kandidátů: nejčastěji se mluví o poradci pro zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, ale také o lékařce Věře Adámkové. „Pokud bych tu nabídku dostal, zvažoval bych ji a zřejmě i akceptoval,” říká k tomu Vojtěch.

Kromě ministrů ale Andreji Babišovi chybí zatím podpora pro menšinový kabinet. Zatím mu hlasy přislíbili jen komunisté.

„Jestliže říkáme, že se připravujeme na opozici, musí to být skutečně opozice. Domnívám se, že pokud přijde nějaký návrh vlády sestavený Andrejem Babišem, musíme hlasovat proti,” uvedl dosavadní ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

Pro Babiše je tak v tuto chvíli důležité, že u komunistů i Pirátů sehnal podporu na zvolení svého člověka - Radka Vondráčka - do čela Poslanecké sněmovny.

„Jedna věc je vláda, druhá věc je Sněmovna. Sněmovna může fungovat, i když není vláda s důvěrou. Máme tady rozpočet, který musí být schválen, je zde riziko rozpočtového provizoria,” dodal Ivan Bartoš, šéf Pirátů.

Reklama

Doporučované