Hlavní obsah

Další kolo boje o kojenecké ústavy. Zastánci jejich rušení získali spojence

Foto: Profimedia.cz

Poslanci řeší zrušení kojeneckých ústavů.

Reklama

Politický souboj o zrušení kojeneckých ústavů jde do finále. Část poslanců je ale stále přesvědčená, že Česko se jako jediná země v Evropě bez ústavů pro nejmenší děti v současné době neobejde.

Článek

Poslanci sociálního výboru ve čtvrtek projednají poslanecký návrh zákona Aleše Juchelky (ANO), který si klade za cíl jednou provždy zrušit takzvané „kojeňáky“, oficiálně domovy pro děti do tří let.

Sněmovna je v této věci rozpolcená napříč kluby, a to včetně Juchelkova domovského ANO. Zastáncům zrušení kojeneckých ústavů ale přibyla významná posila. Snadnější cestu Sněmovnou má zajistit kompromisní návrh bývalého ministra zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha.

Vojtěch na zrušení kojeneckých ústavů pracoval už v době, kdy byl ještě ministrem zdravotnictví. Teď vzal práci svých někdejších úředníků a zpracoval ji dohromady s Juchelkovým návrhem.

Vznikl tak kompromis, se kterým je srozuměno jak Ministerstvo zdravotnictví, tak Ministerstvo práce a sociálních věcí. Návrhy podpořené ministerstvy mají před poslanci vždy lepší „zvuk“ a větší šanci na úspěch. Verze by také měla být přijatelnější pro váhající poslance, kteří se obávají, že vážně nemocné děti skončí bez kojeneckých ústavů na ulici.

„Věcně nedochází ke změně oproti návrhu pana poslance Juchelky, ale je terminologicky i legislativně-technicky kvalitnější,“ říká ke svému pozměňovacímu návrhu Adam Vojtěch. „Nový návrh plně rozvíjí moji původní předlohu a já jej osobně podporuji,“ potvrdil Seznam Zprávám Aleš Juchelka.

Stejně jako Juchelka exministr Vojtěch počítá s úplným zrušením kojeneckých ústavů a zavádí novou instituci – Centra komplexní péče. Ta cílí na děti, jimž jejich vážný zdravotní stav skutečně neumožňuje, aby o ně bylo pečováno jen v rodině. Na rozdíl od „kojeňáků“ se má ale jednat o místo, které má sloužit nezletilým až do věku 18 let. O umístění do Centra má rozhodovat lékař podle zdravotního stavu dítěte.

Odlehčovací služba

Ve Vojtěchově návrhu je pak výslovně uvedeno, že nejde o přímou náhradu dětského domova pro děti do tří let. Nepůjde sem tedy například umístit děti, jejichž hlavním znevýhodněním je pouze to, že pochází z chudých rodin, které se o ně momentálně nedokážou postarat.

Nad rámec Juchelkova návrhu pak Vojtěch zavádí možnost, aby s posvěcením lékaře mohly být do Centra na krátkou dobu umístěny i děti, o které se rodiče starají v domácím prostředí. Ze zdravotního pojištění by těmto dětem stát hradil pobyt nejvýše 14 dní dvakrát do roka. Delší čas by již musel platit rodič.

„Cílem takové péče je umožnit odpočinek pečující osoby a tím podpořit dlouhodobou péči a setrvání nezletilého pacienta v jeho rodinném prostředí,“ píše v odůvodnění pozměňovacího návrhu Adam Vojtěch.

V překladu jde o to, aby stát pro rodiny těžce postižených dětí vytvořil možnost, aby sami pečující mohli nabrat sil a aby dítě po tu dobu nemuselo být hospitalizováno v klasické nemocnici. Podle návrhu obou poslanců za ANO se v Centrech počítá i s nelékařským personálem, který se bude dětem věnovat i z hlediska jiných potřeb než jen čistě lékařských.

V něčem je ale Vojtěchův návrh přece jen měkčí – místo Juchelkou navrhovaných tří let by kojenecké ústavy měly skončit až čtyři roky po schválení zákona.

Juchelkovi se podařilo koncem ledna přes odpor své stranické kolegyně a předsedkyně sociálního výboru Jany Pastuchové a komunistické poslankyně Hany Aulická Jírovcové protlačit svůj zákon do druhého čtení, aby se jím musely zabývat výbory.

Jírovcová tehdy novelu charakterizovala jako „plivnutí do tváře lidem a ústavní péči, kteří se o ty děti starají“, a s Juchelkovou novelou emotivně nesouhlasila. Nyní ji nepřesvědčila ani Vojtěchova úprava a přiznala, že už v době, kdy vznikala na Ministerstvu zdravotnictví, tak byla s Vojtěchem ve sporu.

Poslankyně: Česko není připraveno

„Nelíbí se mi to stále. Je to udělané líbivě, ale stejně s tím nebudeme souhlasit,“ řekla Seznam Zprávám. Podle ní není Česká republika na zrušení kojeneckých ústavů připravena. „Máme obrovský nedostatek přechodných pěstounů,“ zopakovala svůj klíčový argument.

Česká republika je poslední země Evropské unie, kde kojenecké ústavy stále fungují. V roce 2018 kvůli nim podaly na Česko stížnost k Evropskému výboru pro sociální práva při Radě Evropy dvě mezinárodní neziskové organizace.

Počet dětí umístěných do dětských domovů pro děti do tří let každoročně klesá, v roce 2020 to bylo 265 dětí, z nichž zhruba dvě třetiny se vrací dlouhodobě do svých rodin. Aby mohly kojenecké ústavy ve své současné podobě skončit, je dle Juchelkových výpočtů potřeba 89 náhradních rodin, osvojitelů nebo pěstounů v celé ČR.

Reklama

Související témata:

Doporučované