Hlavní obsah

Další nákup „Babišova“ fondu. Získal podíly v dalších reprodukčních klinikách

Fond, který spravuje „soukromé“ peníze Andreje Babiše, koupil podíl v dalších reprodukčních klinikách.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Fond Hartenberg, který spravuje „soukromé“ peníze českého premiéra Andreje Babiše, nakupoval na severu Evropy. Získal většinové podíly v klinikách v Estonsku a ve Finsku.

Článek

13:10 – původní zprávu jsme rozšířili a doplnili komentář ředitele společnosti FutureLife

Fond Hartenberg, který spravuje „soukromé peníze“ premiéra Andreje Babiše (hnutí ANO), rozšiřuje svůj byznys na poli reprodukčních klinik v zahraničí.

Jeho dceřiná společnost FutureLife oznámila, že získala většinový podíl ve firmách Nova Vita a Ovumia.

Jde o řetězec celkem čtyř klinik, z nichž tři se nacházejí ve Finsku pod značkou Ovumia Fertinova (Helsinky, Tampere a Jyvaskylä) a jedna se nachází v estonském Tallinnu pod značkou Nova Vita.

Hartenberg, který Babiš stejně jako další firmy vložil už v únoru 2017 do svěřenského fondu, tak má přes svoji společnost FutureLife kliniky již v sedmi evropských zemích. Jak uvedl ředitel FutureLife Matěj Stejskal, firma nyní drží na českém trhu třicetiprocentní podíl a asi pětiprocentní pak v celé Evropě.

„Trh se velmi mění a vstupuje do něj mnoho nových hráčů, kteří mají dojem, že IVF je lukrativní obor, a to zejména s ohledem na demografickou situaci. Častokrát ovšem dochází k tomu, že očekávání nových konkurentů jsou nereálná. V poslední době jsme i svědky krachu některých zařízení, což ukazuje na to, že trh je nasycen – a to nejen u nás,“ uvedl pro Seznam Zprávy Stejskal.

V Česku má FutureLife své kliniky například v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci nebo Hradci Králové. V zahraničí pak v Londýně, Dublinu a nově v Helsinkách a v Tallinnu.

V domovské zemi FutureLife nyní další nákupy klinik neplánuje. Naopak v zahraničí by chtěla firma podle Stejskala dál expandovat.

„Snažíme se pacienty získat v zemi jejich pobytu a připravit se na situaci, kdy budou méně cestovat za zdravotní péčí,“ doplnil Stejskal. „IVF a léčba neplodnosti je často označována jako byznys, nicméně toto již dlouhou dobu úplně neplatí.“

V Česku tyto kliniky začaly loni dostávat od zdravotních pojišťoven zaplaceno více, než byly roky zvyklé.

Více než sedmnáct let jim pojišťovny za jeden pokus při umělém oplodnění posílaly zhruba 26 tisíc korun. Od loňského roku se ale částka zvýšila asi o třicet procent. Novinkou také je, že pojišťovny budou platit klinikám také při darování vajíček a spermií.

„Navyšování úhrad nepokrývá ani zvýšení nákladů na mzdy, které za poslední roky rostly enormně,“ tvrdí Stejskal. Zatímco trh podle něho roste ročně od tří do pěti procent, náklady na zaměstnance se zvyšují dvouciferným tempem.

Ministerstvo zdravotnictví, které vede ministr Adam Vojtěch (za hnutí ANO), připravuje v této souvislosti ještě jednu změnu.

V současné době platí pojišťovny tři až čtyři pokusy u žen do 39 let. Ministerstvo chce předložit vládě premiéra Andreje Babiše novelu, jejíž součástí by mohlo být i to, že by se umělé oplodnění hradilo ženám až do 40 let.

„Navýšení věku by mělo být součástí novelizace zákona o veřejném zdravotním pojištění, které se v současnosti finalizuje. Následně bude odesláno do meziresortního připomínkového řízení,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štepanyová.

Podle ní ale nelze čekat, že legislativní proces skončí dříve než v polovině roku 2020.

Kritici namítají, že u rodičky ve věku kolem 40 let je vysoké riziko komplikací pro matku i dítě. Pacientky mají vyšší tlak, často rodí císařským řezem a narozená miminka jsou menší.

Reklama

Související témata:

Doporučované