Hlavní obsah

Další nápis Black Lives Matter. Tentokrát v New Yorku naproti Trump Tower

Foto: ČTK

Protesty v NYC, v pozadí Trump Tower.

Reklama

„Black Lives Matter“. Heslo, které v posledních týdnech zaznívalo z médií i sociálních sítí. To, že na černošských životech záleží, si teď bude americký prezident moci připomínat i při návštěvě své budovy Trump Tower.

Článek

Newyorský starosta Bill de Blasio totiž ve čtvrtek oznámil, že nechá na tu část Páté Avenue, která leží u prezidentova mrakodrapu, napsat velkými žlutými písmeny „Black Lives Matter“.

Na malbu by mělo dojít příští týden. „Prezident zostuzuje hodnoty, kterých si v New York City vážíme. Nemůže utéct před realitou, které čelíme, nebo ji popřít. A kdykoliv vkročí do města, které považuje za své rodné, měl by si připomenout, že na černošských životech záleží,“ uvedla mluvčí starosty Julia Arredondová podle amerického listu The New York Times.

Mimochodem, takový nápis už v metropoli je. A to v Brooklynu, kde ho na silnici namalovali dobrovolníci. Další žluté „BLM“ nápisy z dílny starosty De Blasia by měly být i na dalších místech na Manhattanu a také i v Brooklynu, Queensu a Bronxu.

Reakce šéfa Bílého domu na sebe nenechala dlouho čekat. „Bylo mi řečeno, že chce starosta New Yorku Bill de Blasio namalovat na legendární a krásnou Pátou Avenue, přímo před Trump Tower a Tiffany, velký žlutý nápis ‚Black Lives Matter‘,“ napsal prezident na Twitter.

Uvedl také, že protestující v ulicích vykřikovali hesla, která vybízela k zabíjení policistů – což se sice stalo, ale před pěti lety. A ne v New Yorku, ale v Minnesotě. „Newyorská policie zuří,“ zakončil svůj tweet Trump. V jiném příspěvku obvinil vůdce newyorské buňky hnutí Black Lives Matter ze zrady kvůli výrokům o „vypálení systému“, pokud se změny skutečně nezhmotní.

De Blasio přichází o voliče z řad Afroameričanů

Za efektními malůvkami a silnými výroky ale stojí samozřejmě boj o voliče. Na demokrata De Blasia podle NYT se snesla velká vlna kritiky kvůli agresivní reakci jeho úřadu a hlavně newyorské policie na protesty, které se v nejlidnatějším městě Spojených států rozhořely kvůli udušení George Floyda policistou v Minnesotě. „Bylo to jako ve válce,“ popsala deníku jedna ze svědkyň.

Utichá zejména politická podpora ze strany Afroameričanů. A to proto, že podle nich starosta neplní, co slíbil. Naposledy se před asi 14 dny zavázal, že přepracuje poměry v newyorské policii. Řekl to podle New York Times na vzpomínkové akci věnované Georgovi Floydovi, které se účastnil bratr oběti Terrence. Dav mu odpověděl bučením nebo výkřiky „Rezignuj!“.

Velký žlutý nápis „Black Lives Matter“ se nestal předmětem politických půtek poprvé. Jako vůbec první s ním přišla starostka Washingtonu DC, kde sídlí i Bílý dům. Právě část ulice před sídlem amerického prezidenta nechala Muriel Bowserová přejmenovat na Black Lives Matter Plaza a stvrdila to i gigantickým žlutým nápisem. Podle BBC se ale ze strany washingtonského hnutí BLM nedočkala Browserová uznání. Podle vůdců hnutí nápis odvádí pozornost od skutečných změn v politice a jde podle nich o způsob, jak uklidnit bělošské liberály, zatímco požadavky skupiny jsou ignorovány.

Foto: Profimedia.cz

Black Lives Matter Plaza ve Washingtonu DC.

Demokratka Bowserová k takovému kroku přistoupila poté, co americký generální prokurátor William Barr povolal mimo jiné i do Washingtonu kvůli protestům armádu. Vojáci z různých amerických států do ulic nakonec nasazeni nebyli, 1600 jich ale čekalo pro případ potřeby v metropoli.

Proti tomu byla právě starostka města, a ačkoliv nakonec tlak ze strany washingtonské radnice zabral a vojáky federální úřad z hlavního města stáhl, zůstala po nich hořká pachuť. Jakožto federální distrikt totiž Washington DC nemá ve vyšších patrech politiky zastání třeba v podobě guvernéra nebo senátorů.

Reklama

Doporučované