Hlavní obsah

Další podezřelé respirátory za miliony. Tentokrát ve fakultních nemocnicích

Foto: Seznam Zprávy

Firma Lion Mobil dodala respirátory za miliony nemocnicím v Motole a Hradci Králové. Neví se, jestli jsou tyhle pomůcky bezpečné.

Reklama

Nemocnice nakoupily respirátory z Číny. Není jasné, jestli prošly nezávislými testy a jsou účinné.

Článek

Firma Lion Mobil mimo jiné dováží do Česka čínské telefony. A prodává je ve vlastních e-shopech.

Letos 16. března tahle firma vstoupila do úplně jiného byznysu: s pražskou Fakultní nemocnicí v Motole podepsala smlouvu na dodávku respirátorů v hodnotě 4,8 milionu.

O dva týdny později od Lion Mobil nakoupila respirátory i Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Cena: 943 tisíc.

Podle zjištění Seznam Zpráv ale není jisté, jestli respirátory od firmy Lion Mobil jsou skutečně bezpečné. Aby se dovezené zboží mohlo prodávat na českém trhu, musí mít respirátory certifikát některé ze 34 evropských akreditovaných laboratoří.

Je to zjednodušeně potvrzení, že prošly odbornými testy a své uživatele opravdu chrání.

Firma Lion Mobile k dodávkám respirátorů do důležitých státních nemocnic v Motole a v Hradci Králové přiložila certifikáty vystavené italskou laboratoří Ente Certificazione Macchine. Jenže tahle laboratoř není na zmíněném evropské seznamu institucí, které smějí zdravotnické ochranné pomůcky testovat.

Potvrzení o kvalitě respirátorů. Měla ho vydat italská laboratoř, ta ale varuje před padělky

„Předložení platného certifikátu je povinností dodavatele. Toto je pro nás nová informace, kterou ověříme a následně zvolíme v této věci další postup,“ reagoval mluvčí královéhradecké nemocnice Jakub Sochor.

Ještě zopakujme: že respirátory nemají „papír“ z akreditované laboratoře, automaticky neznamená, že nejsou funkční. Tedy že lékaře a sestry bezpečně neochrání před koronavirovou nákazou. Jistotu však dává pouze platný certifikát.

Firma: Mysleli jsme to dobře

Lidé z vedení firmy Lion Mobil nechtěli dávat Seznam Zprávám vyjádření po telefonu, ale jen e-mailem. Člen managementu Marek Tichý napsal, že se firma snažila v těžké době zdravotníkům pomoci – v polovině března, jak je ještě v živé paměti, chtěli roušky a respirátory všichni. Nejen v Česku, ale i v Evropě.

„Snažili jsme se pomoci celospolečenské nouzi a poptávce po ochranných pomůckách a utěšení aktuálního stavu a za tímto účelem jsme využili své kontakty v Číně, s tím, že jsme očekávali, že s ohledem na to, že tyto kontakty nemá každý, může tak naše společnost být přínosem a pomoci zhojit aktuální poptávku po jakýchkoliv pomůckách,“ uvedl Marek Tichý z Lion Mobilu.

Neodpověděl ale na otázky, jestli jeho firma – v tomhle oboru nezkušená – vůbec věděla, že existuje certifikace respirátorů. Neboli zda si ověřovala, že zboží od čínského obchodníka splňuje všechny náležitosti pro evropský trh.

„Toto jsme činili s nejlepším vědomím a svědomím jedině a pouze za účelem pomoci zajistit tak potřebné zásobování ochrannými pomůckami, a stalo-li se, že jsme byli v tomto dobrém úmyslu ze strany Čínské lidové republiky či jakéhokoliv jiného jejich partnera ošáleni, vyvineme veškeré možné úsilí a snahu tuto věc řešit a případné nároky vůči těmto smluvním partnerům i uplatnit,“ dodal pouze Tichý.

Nemocnice v Motole říká, že italská laboratoř Ente Certificazione Macchine zveřejnila na svém webu seznam neplatných certifikátů – jako varování před falešnými dokumenty. A ten, který se váže k respirátorům koupeným do Motola, na tomto „blacklistu“ není.

Italská laboratoř varuje

Problém je jinde: Ente Certificazione Macchine nemá autorizaci ochranné pomůcky typu respirátorů vůbec testovat. Italská firma i na svém webu upozorňuje na falešné certifikáty a některé také sama zveřejnila. Výslovně však upozorňuje, že výčet není úplný a mohou se objevovat další.

Dodavatelská firma Lion Mobil už podle mluvčí motolské nemocnice Pavlíny Dankové požádala o otestování respirátorů Výzkumný ústav bezpečnosti práce. To už je skutečně jedna z laboratoří, které mohou evropské atesty vydávat.

Kromě nemocnic v Motole a Hradci Králové nakoupily respirátory s pochybným certifikátem také třeba Praha 6, Moravskoslezský kraj a město Kopřivnice.

Certifikát od stejné italské laboratoře, jak už před dvěma týdny napsaly Seznam Zprávy, provází i obchody, které uzavřely některé kraje se společností Black Consulting – dohromady jde o nákupy za 27 milionů.

Některé kraje už nákupy prověřují. Majitel firmy David Snášel vysvětloval, že do Česka dovezl respirátory od zavedených čínských výrobců. A tudíž předpokládal, že je vše v pořádku.

Reklama

Doporučované