Hlavní obsah

Nesmíme čekat, až nás vlk sežere, varuje před Huawei ODS. Nic se neprokázalo, hájí firmu KSČM

Sbíral Huawei osobní údaje? Duel místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče a poslance ODS Pavla Žáčka.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Pokud společnost Huawei spolupracuje se státem a dodává informace prostřednictvím ambasády do Číny, byl by to velký problém, komentuje v Duelu poslanec ODS Pavel Žáček poslední podezření kolem technologické firmy. Podle serveru iRozhlas česká pobočka Huawei takto předávala citlivé osobní údaje. Místopředseda KSČM Stanislav Grospič ale míní, že obvinění je nepotvrzená spekulace.

Článek

Dva bývalí manažeři české pobočky firmy Huawei ČRo popsali, že zaměstnanci shromažďovali osobní údaje o svých prominentních byznyspartnerech nebo úřednících. Například kolik mají dětí, či jaká je jejich finanční situace. Do systému, kam se data ukládala, pak mělo přístup vedení mateřské firmy v Číně. Detaily o důležitých klientech měli zaměstnanci Huawei probírat i na čínské ambasádě.

„Nevěřím, že údaje (Huawei) sbírá v takové šíři. Je to vyjádření dvou osob, které navazuje na nějaká podezření z minulosti a která se nepotvrdila. Je to firma, která chce prodat co nejvíc produktů. Vše to je v rovině spekulací a musí se to nejdřív prokázat,“ říká v Duelu poslanec Grospič. „Pokud někdo zneužívá (osobní) informace, má zasáhnout policie nebo státní zastupitelství,“ dodává.

Anketa

Je podle vás působení společnosti Huawei v ČR bezpečnostní riziko?
Ano
56,4 %
Ne
39,1 %
Nevím
4,5 %
Celkem hlasovalo 2066 čtenářů.

Podle místopředsedy poslaneckého bezpečnostního výboru Pavla Žáčka (ODS) Čína při zpravodajské činnosti využívá všechny možnosti, které může.

„Spolupráce orgánů státu a státní firmy, která se tváří jako nestátní subjekt, je logická. Je rozdíl mezi obchodní strategií a tím, pokud by se potvrdilo, že pobočka firmy Huawei předává něco prostřednictvím zastupitelského úřadu do Číny. Potvrzovalo by to, že platí čínské zákony, které neumožňují firmám typu Huawei chovat se jinak, než způsobem, kdy jsou v područí státu,“ míní Žáček.

„Vlk v kurníku“

Česká pobočka Huawei veškerá obvinění odmítla. „Veškerá činnost a jednání zaměstnanců podléhají evropským a českým pravidlům GDPR, které doplňuje interní směrnice vylučující jakékoliv nepatřičné nakládání s osobními údaji. Pro společnost je ochrana soukromí prioritní, globálně i lokálně koná v souladu s platnými zákony na ochranu soukromí,” cituje iRozhlas z prohlášení firmy.

Poslanec ODS ale zmiňuje i rizika, která v posledních měsících řeší řada západních zemí. Tedy podezření, že čínský gigant může být při budování telekomunikační infrastruktury potenciálním rizikem.

„Musíme vybudovat tak robustní systém, který by umožnil ochranu citlivých informací. Abychom se jednou nedivili, že veškeré údaje o zdravotním stavu naší populace nebudou uloženy na serverech v Číně,“ upozorňuje Žáček. „My máme zkušenost se zneužíváním tajných služeb před rokem 1989. Je na místě předběžná opatrnost. V ochraně národní bezpečnosti a občanů ČR nemůžeme čekat a pustit si vlka do kurníku a čekat, jestli slepice sežere,“ dodává.

Opatrnost je na místě i podle místopředsedy KSČM. Dodává ale, že se dosud žádná podezření kolem potenciálních bezpečnostních rizik spojených se společností Huawei nikde ve světě nepotvrdila.

Před firmou však koncem roku varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Čínské zákony podle kyberexpertů vyžadují po soukromých společnostech působících v Číně mimo jiné součinnost při zpravodajských aktivitách. Pouštět je do systémů, které jsou klíčové pro chod státu, může představovat hrozbu.

Před čínskou špionáží varovala ve své loňské výroční zprávě i Bezpečnostní informační služba (BIS). Ta uvedla, že v tuzemsku výrazně vzrostla intenzita činnosti čínských zpravodajců působících pod diplomatickým krytím.

Reklama

Doporučované