Hlavní obsah

Další stát USA zpřísňuje zákon o potratech. Tažení proti interrupcím míří k Nejvyššímu soudu

O zákazu potratů v USA.Video: Jolana Humpálová, Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Další zákaz potratů ve Spojených státech – tentokrát ve státě Louisana, kde schválil zákonodárný sbor protipotratový zákon. Ten zakazuje interrupce od chvíle, kdy je znatelný tlukot srdce plodu – to může být už v šestém týdnu. A k potratům nebudou mít přístup ani ženy, které otěhotněly při znásilnění nebo incestu.

Článek

Zákon odsouhlasilo 79 členů louisianské Sněmovny reprezentantů – v té mají většinu republikáni. Proti hlasovalo 23 zákonodárců.

„Jen chci říct, že jsem hrdá na legislativu a stát Louisiana, protože stojíme na straně pro život. Každý z nás v této místnosti věří ve skutečnou hodnotu lidského života,” uvedla republikánka Valerie Hodgesová, členka Sněmovny reprezentantů v Louisianě.

Návrh podepsal i demokratický guvernér John Bel Edwards. Za demokraty se tak stal prvním guvernérem, který podpořil zpřísnění potratů. Edwards podporoval stranu pro život delší dobu, i přesto, že jeho stanovisko jde přímo proti politice Demokratické strany – přístup k potratům je totiž jedním z jejích základních kamenů.

Proti zpřísnění interrupcí v Louisianě protestovaly ženy po celých USA – a společnosti jako Disney nebo Netflix pohrozily, že přehodnotí svou produkci do států, které potraty zpřísňují.

Zákony zpřísnily i další americké státy

Louisiana totiž není jediný americký stát, který se rozhodl přístup k potratům ženám ztížit. Podobná legislativa už prošla v Kentucky, Ohiu, Georgii i Mississippi. Zpřísnění zákona schválila tento měsíc i Alabama – její zákonodárci zakázali potrat skoro ve všech případech včetně znásilnění nebo incestu. Zastánci práva na interrupci z různých států zákony zažalovali.

Zákony tak nebudou platit, dokud o potratové kauze nerozhodne Nejvyšší soud. Právě tam míří – převážně republikánské – tažení proti interrupcím. Cílem je zvrátit skoro 50 let staré rozhodnutí Nejvyššího soudu – z kauzy Roeová versus Wade. Rozsudek potraty v USA de facto legalizoval.

O potratech tak s největší pravděpodobností rozhodnou soudci Nejvyššího soudu. Dá se očekávat, že ve prospěch odpůrců přerušení těhotenství. Mezi soudci Nejvyššího soudu je totiž více konzervativců – a to i kvůli nejnovějšímu členovi Brettu Kavanaughovi. Současné rozložení sil Nejvyššího soudu je podle některých názorů nejkonzervativnější od roku 1937.

Reklama

Související témata:

Doporučované