Hlavní obsah

Další státní IT systém se zhroutil. Evidence skutečných majitelů nefunguje

Foto: Shutterstock/LookerStudio

Ilustrační foto.

Reklama

Evidence skutečných majitelů přestala hned po startu 1. června fungovat. Databáze je přetížená a neumožňuje vyhledávat. Ministerstvo spravedlnosti slibuje rychlou nápravu.

Článek

Kvůli novému zákonu o skutečných majitelích se měla rozběhnout také jejich nová databáze – jenže jako v případě řady podobných IT projektů se hned na začátku zhroutila.

„Z technických důvodů spojených s aktuální vytížeností informačního systému je dočasně vyhledávání v evidenci skutečných majitelů nedostupné. Na urychlené nápravě se pracuje,“ uvádí web ministerstva spravedlnosti.

Evidence skutečných majitelů umožňuje automatické přepsání dat ze stávajících registrů. Jenže právě s tím nastala potíž. Proces se má podle sdělení ministerstva protáhnout i do dalších dní.

Pak by se měl například premiér Andrej Babiš objevit v databázi jako koncový příjemce výhod holdingu Agrofert.

„Pokud u vás dosud automatický průpis nenastal, může to být způsobeno právě tím, že se k vám systém zatím nedopracoval. Veškeré automatické průpisy by každopádně měly být zajištěny do konce tohoto týdne,“ ujišťuje úřad. Pokud u někoho průpis nenastal, mělo by se podle ministerstva k takové firmě v mezidobí přistupovat, jako by evidenční povinnost splnila.

Podle advokáta Bystríka Bugana z kanceláře Bugan Legal to však tak jednoduché nebude. „Neuskutečnění automatického průpisu k dnešnímu dni snižuje právní jistotu těch obchodních korporací, které s tím počítaly. Bez zápisu skutečného majitele nelze platně hlasovat na valné hromadě, jak tuto sankci zavedl zákon,“ řekl.

Veřejně přístupné budou muset být v evidenci jméno a příjmení, adresa skutečného majitele a údaje o jeho postavení vůči konkrétní firmě či výše jeho vlastnického podílu. Kdo skutečně vlastní firmu nebo pobírá její zisk, bude moci od tohoto data zjistit kdokoli. Dosud byly tyto údaje veřejnosti nedostupné, přístup k nim měly orgány státní správy, orgány činné v trestním řízení a soudy.

Reklama

Doporučované