Hlavní obsah

Atentátník věděl, co dělá. Střelba nebyla nahodilá, tvrdí o útoku na české vojáky komunista Černý

Duel: Další útok v Afghánistánu. Bojuje se u Kábulu také o Prahu? Alexander Černý z KSČM proti Pavlu Žáčkovi z ODS.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nedovedu si představit, že útočník střílející na vzdálenost 80 metrů nevěděl, co dělá. Nahodilost nejsem ochotný připustit, odmítá Alexander Černý (KSČM) tvrzení náčelníka generálního štábu, že atentátník v pondělí necílil primárně na české vojáky.

Článek

Na podrobnosti všech posledních útoků na české vojáky se Černý chce ptát přímo ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO). „Ten člověk musel vědět, co dělá, a jsem zvědav, k čemu vyšetřování dojde,“ řekl Černý v Duelu. Kdo by cíleně měl útočit na české vojáky, prý ale neví.

Jeho kolega z výboru pro obranu Pavel Žáček (ODS) by útoky na vojáky dohromady nespojoval. „My tady spekulujeme, nemáme informace, armáda přijala určitá opatření,“ dodal poslanec. I Žáček by ale uvítal, kdyby zákonodárci dostali informace přímo od vedení armády o tom, co se na místě útoku stalo.

Oba poslanci také vyjádřili soustrast rodinám vojáků. Zatímco Černý se kloní k tomu, aby se Česko misí v Afghánistánu už neúčastnilo, Žáček má za to, že by nebylo správné se z území stahovat.

Anketa

Měla by Česká republika stáhnout své vojáky z Afghánistánu?
Ano
78,3 %
Ne
20,5 %
Nevím
1,2 %
Celkem hlasovalo 2961 čtenářů.

Česká armáda utrpěla další ztrátu na své misi v Afghánistánu v pondělí. Jeden voják zemřel a dva jsou zranění po útoku na základně Shindand. Podle informací armády na ně měl střílet afghánský voják, neměl ale cíleně mířit na Čechy. Jde už přitom o třetí útok na naše vojáky za necelé tři měsíce.

Premiér Andrej Babiš požaduje po ministru obrany opatření, která by měla eliminovat podobné útoky.

Tělo dvaačtyřicetiletého rotného Tomáše Procházky bude přepraveno zpět do Česka ve středu večer, řekli na společné tiskové konferenci novinářům ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Řada politiků, včetně prezidenta, už rodině padlého vojáka vyjádřila soustrast. Miloš Zeman zároveň vyjádřil českým vojákům podporu. „Tito stateční bojují za nás za všechny,“ citoval jeho slova mluvčí Jiří Ovčáček.

Už po srpnovém útoku, při kterém v Afghánistánu zemřeli tři čeští vojáci, Zeman odmítl pochybnosti o zapojení ČR do alianční operace Rozhodná podpora (Resolute Support). „Mohu říci, že u Kábulu se bojuje za Prahu a že je to v hlubokém národním zájmu České republiky,“ prohlásil prezident.

Podívejte se na mimořádný brífink ministra obrany a velení armády k další tragické události v Afghánistánu. V pondělí tam zemřel rotný Tomáš Procházka.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

„Útok insidera“

Dvojice vojáků zraněných při pondělním útoku je mimo ohrožení života. Jeden bude dnes propuštěn z nemocnice, druhý byl poraněn střepinou a je po operaci ve stabilizovaném stavu a komunikuje. Útočník podle Opaty necílil primárně na české vojáky, ale na příslušníky koaličních sil. Po útoku byl zajat. Armáda pracuje s možností, že byl spojen s Tálibánem, druhou možností je, že útočil ze svých pohnutek.

Útočník nebyl z jednotky, kterou Češi v Afghánistánu cvičí. Šlo o insidera, jenž na české vojáky zaútočil při návratu na základnu. „Část naší jednotky vykonávala rutinní činnost na základně, jela převzít materiál pro dostavbu základny. Po převzetí se vydala zpátky ke své základně, kde bydlí. Při návratu na základnu byla vedena střelba,“ popsal situaci Opata.

Vojáci podle něj reagovali podle stanovených pravidel. Bezprostředně po útoku české bezpečnostní síly útočníka zastavily a zajaly. Případ nyní vyšetřují afghánské složky.

Podle Opaty se nyní armáda bude zabývat posuzováním postupu výcviku afghánských ozbrojených sil. Zdůraznil, že mentoring je nejkomplikovanější práce, již provádí výhradně speciální síly, které jsou nejlépe cvičenou jednotkou. Mentor se musí soustředit na svou činnost, kvůli ochraně ho vždy doprovází takzvaní guardian angels. V balistice a technických prostředcích už není podle Opaty kam se posunout. „Jsme na sto procentech,“ řekl.

Na základně Shindand v afghánské provincii Herát má česká armáda jednotku speciálních sil. Jsou v ní i odborníci z dalších oblastí armády, řekl Opata.

Reklama

Doporučované