Hlavní obsah

Další volební fiasko miliardáře Sehnala. Nevadí, s politikou nekončím, říká

Foto: Profimedia.cz

Miliardář Pavel Sehnal letos vyměnil původní značku ODA za Alianci pro budoucnost. U té chce prý už zůstat.

Reklama

Říkáme lidem pravdu, nelžeme jako Babiš, vidí miliardář Pavel Sehnal, lídr Aliance pro budoucnost, důvod, proč se mu i v letošních volbách dařilo o poznání hůře než současnému premiérovi. Čas pravice teprve přijde, dělá si naději.

Článek

Sněmovní volby skončily dílčím neúspěchem nejen pro Andreje Babiše, ale i pro dalšího miliardáře v české politice Pavla Sehnala.

Jím vedená pravicová strana Aliance pro budoucnost (dříve Občanská demokratická aliance) získala pouze 0,21 % hlasů. Je to sice o něco více než před čtyřmi lety, kdy to bylo 0,15 %, přesto Sehnalova partaj, jež letos kandidovala s podporou dalších šesti subjektů, zůstala hluboko pod prahem pro vstup do Sněmovny. Ani na státní příspěvek, ani na příspěvek za hlasy nedosáhne.

Přesto to pražskému byznysmenovi, který vlastní pojišťovnu Slavia, aquapark v Čestlicích, výstaviště v Letňanech nebo tiskárny v Kolíně, nebere chuť se v politice dále angažovat.

„Je pravda, že jsme čekali trochu víc – dělali jsme si naději, že to bude 1,5 procenta – ale určitě budeme pokračovat. Příští rok se chceme připravit na komunální volby,“ uvedl pro Seznam Zprávy podnikatel, který výsledky voleb vyčkával v Chorvatsku, kde se právě účastní mistrovství České republiky v námořním jachtingu.

Důvodů neúspěchu ve volbách vidí několik. Třeba v tom, že nedokázali v myslích lidí po letošním přejmenování z původní ODA „zafixovat novou značku“, a také, že ve větší míře nepronikli do veřejnoprávní televize, jako se to třeba ve finále kampaně podařilo konkurenčnímu uskupení Trikolora-Svobodní-Soukromníci, kterému dalo hlas 2,76 procenta voličů.

Nezlobím se, že lidé dali přednost Spolu

Základní důvod neúspěchu byl podle Sehnala ale v tom, že se řada voličů, kteří volbu (nejen) jejich aliance zvažovali, nakonec přiklonila k vítězné koalici Spolu. „Antibabišismus lidi sloučil pod hlavičkou Spolu a já se za to na nikoho vůbec nezlobím. Rozumím tomu a dokonce bych občany za toto rozhodnutí pochválil, byť my jsme na tom prodělali,“ netají se miliardář Sehnal, že má z porážky „kolegy“ Babiše radost.

Magazín Forbes řadí Pavla Sehnala v žebříčku nejbohatších Čechů na 83. místo s majetkem 3,9 miliardy korun, Babiš je uveden na 5. místě s hodnotou jmění 74,9 miliardy. Sehnal tvrdí, že ještě podstatnější rozdíly jsou mezi podnikateli v pohledu na politiku. Babiše líčí jako člověka, který tyje z dotací, a i proto dělá vše proto, aby se „u vesla“ udržel.

„Jemu se v politice daří, protože lidem jenom lže, rozdává peníze ze státního a uplácí příslušníky své voličské základny, což jsou senioři a státní zaměstnanci. My stojíme na straně lidí z podnikatelského sektoru, kteří pracují a vytvářejí hodnoty,“ popisuje údajné zásadní rozdíly Sehnal, který třeba nechápe, jak může být ve státním sektoru vyšší plat než je průměrná mzda ve firmách.

Až bude nejhůř, přijde čas pravice

Pavel Sehnal přiznává, že do určité doby uvažoval i o spolupráci s Trikolorou, ještě když ji vedl Václav Klaus mladší, ale byl rozhodně proti, aby se vypisovalo referendum o vystoupení z EU, jak i Trikolora chtěla.

„Vystoupení z EU by naši ekonomiku zahubilo, zahubilo by to celý průmysl. Podívejte, co se teď děje ve Velké Británii,“ poukazuje. Na rozdíl od Trikolory a třeba ODS podporuje Sehnal a jeho aliance zavedení eura.

Problémem je, že zatím ve všech volbách, kterých se účastnil, skončili kandidáti jeho aliance v poli poražených. Týká se to i předchozích voleb senátních a krajských.

Jedinou výjimkou po pěti letech, co Sehnal převzal původní pravicovou značku ODA, byly komunální volby v roce 2018, kdy se Sehnalovcům podařilo na některé radnice proniknout. Třeba v Kopřivnici a v Hranicích. Sám velkopodnikatel je od té doby zastupitelem v pražských Letňanech. „Měli jsme tehdy celkem patnáct komunálních kandidátek a na sedmi místech jsme uspěli,“ vypichuje Sehnal zatím jediný dílčí politický úspěch.

Přiznává také, že je to i velmi nákladné. Každá kampaň stojí prý jeho uskupení v součtu až dvacet milionů korun. Jsou v tom peníze i o od jiných přispěvatelů. Řádově několik milionů dal Sehnal podle vlastních slov ze svého i do letošní sněmovní kampaně. „Kolik to přesně bylo, to bych se ale musel podívat do účetnictví,“ dodává v telefonickém rozhovoru z Chorvatska.

O kariéře ve vysoké politice prý ani neuvažuje. Největší efekt politických aktivit prý vidí v tom, že lidem pomáhá otevírat oči, že třeba školství a zdravotnictví rozhodně nejsou zadarmo. A že soukromé spoření na důchod by pro lidi bylo výnosnější než, co jim přinášejí peníze odváděné státu.

Stále věří, že čas pro jeho pravicové myšlenky teprve přijde. „Když je čas hojnosti, vládnou levicové strany, až přijde průšvih, stoupne nezaměstnanost, tak přijde pravice, která to jediná umí opravit,“ tvrdí.

Nic jsem neporušil

Pavel Sehnal připouští, že mu ve volbách mohly uškodit dvě nedávné „covidové“ kauzy, které se týkaly jeho osoby.

Jak popsaly Seznam Zprávy, na začátku března se podnikatel Sehnal nechal v Nemocnici Na Bulovce přednostně naočkovat proti nemoci covid-19. Majitel skupiny SPGroup ale stále tvrdí, že jako manažer a vlastník dvou zdravotnických zařízení na to měl nárok a že se ničeho nelegálního nedopustil a pravidla očkování neporušil.

Ohrazuje se i proti kritice, že si nechal od státu zaplatit 26 milionů korun za pronájem výstaviště v Letňanech, kde byla v čase pandemie covid-19 zřízena polní nemocnice, ovšem nakonec nebyla vůbec využita.

„Řada lidí mi to vyčetla, ale já říkám, že my jsme ve spolupráci s armádou svůj úkol splnili. Nemocnice byla postavena a šest měsíců jsme tam topili a platili za energie. Chyba byla na straně Ministerstva zdravotnictví, které tam nedodalo lékaře a pacienty,“ odmítá miliardář Sehnal, že by se dopustil přešlapu, který by jej pro další působení v politice diskvalifikovalo.

Reklama

Doporučované