Hlavní obsah

Daniel Pešat ze Zlína si splnil sen o vlastním vínu z Jižní Afriky

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Svůj sen o vlastním vínu z Jižní Afriky si splnil Daniel Pešat ze Zlína. Víno nese název My Story, jde o Cabernet Sauvignon z vinic v oblasti Stellenbosch v Jihoafrické republice.

Článek

„Vyrobeno ho bylo jen 800 lahví,“ řekl Pešat. Mladý vinař pochází z rodiny, která má ve Zlíně od roku 1993 vinotéku. „Už jako malý jsem prodával burčák a líbilo se mi, jak táta prodával vína s příběhem. Po střední škole mi řekl, že by bylo fajn strávit nějaký čas v zahraničí. Byl jsem v Německu, zamiloval jsem si to tam, ze 14 dnů byl nakonec rok,“ uvedl Pešat, který pracoval a sbíral zkušenosti ve vinařství Guntera Künstlera. S majitelem strávil spoustu času.

„Poslal mě také k výjimečným lidem, kteří patří mezi top vinaře,“ uvedl Pešat, který skončil i v Jihoafrické republice, kde je vinařství na vysoké úrovni. Byl na stáži u vinaře Milese Mossopa. „Zmínil jsem se mu, že mám sen, kdyby se dostal k nějaké vinici, ať mi zavolá. Potom jsem byl ve vinařství v Kalifornii a on mi zavolal, že se dostal k pár řádkům, které by stály za to. Tak jsem se v roce 2019 vrátil do Afriky a jel jsem si splnit sen,“ uvedl Pešat.

Pronajal si tam část vinice, najal farmáře a chtěl uplatnit zkušenosti, které získal. „Byl jsem tam poté před sběrem na vinici od rána do večera, pořád dokola jsme chutnali hrozny, vstávali jsme brzy ráno. Myslím, že nejdůležitější věc u vína, když chcete dělat něco výjimečného, je čas sběru. Nakonec se sběr posunul o dva týdny, než je tam běžné,“ uvedl Pešat. „Asi nejvíc mi dalo, že jsem strávil čas s Milesem Mossopem, mohl jsem vidět člověka, který má obrovský talent a dar,“ uvedl Pešat.

Víno pečlivě vybíral. „Každá bobule šla na dlouhý vibrační stůl, kde bylo 15 lidí, kteří sledovali každou bobuli. To jsem se naučil v Kalifornii, takovou tu preciznost a to, že raději méně, ale pořádně,“ uvedl Pešat. Jeho příběh a stáže, které absolvoval, se odráží také v etiketě. Je na ní zachycená hora z Jihoafrické republiky, kostelík s vinicemi v Německu, kalifornské vinice i zlínské baťovské závody.

Většina z 800 lahví Daniel Pesat Wine s názvem My Story je již zamluvených. Lahev stojí 1993 korun, což je rok, kdy se Pešat narodil. Lidé mají víno také jako investici, budou mít také právo koupit si případná další vína. Letos vyrobil Pešat v Jižní Africe i bílé víno, jde opět o 800 lahví, které by se měly prodávat příští rok. V budoucnu by Pešat rád vyráběl vína ve světě a získával zkušenosti. „Nechci to však dělat ve větším objemu. Důležité je pro mě trávit čas s vinaři a stále se od nich učit, posouvají mě dopředu,“ uvedl Pešat. Pokud se mu však podaří opět získat vinice v Africe, pustí se tam do výroby vína znovu.

Reklama

Související témata:

Doporučované