Hlavní obsah

Danko jako součást Hamáčkovy kamufláže? Nechci se do toho vměšovat, říká

Foto: ČTK

Andrej Danko, bývalý předseda slovenského parlamentu.

Reklama

Janu Hamáčkovi dojednával schůzky v Rusku kvůli nákupu vakcíny a měl ho na cestě doprovázet. Slovenský politik Andrej Danko se v rozhovoru pro Seznam Zprávy vyhýbá odpovědi na otázku, zda se po slovech o kamufláži cítí zneužitý.

Článek

Když ještě byla cesta místopředsedy vlády Jana Hamáčka do Moskvy aktuální, nezdráhal se Andrej Danko pro média popisovat, v čem spočívá jeho pomoc s dojednáním kontaktů na Rusy.

Teď, když Hamáček celou akci označuje jen za kamufláž, která měla zastínit rodící se kauzu kolem výbuchu ve Vrběticích, je bývalý předseda slovenského parlamentu skoupý na slovo.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že z jeho strany o žádnou akci „jen na oko“ nešlo. Schůzky skutečně domlouval. „Nevím, co je nebo není zpravodajská hra. Termíny schůzek byly v Moskvě dohodnuté,“ říká Danko. Odmítá však komunikovat s médii ohledně detailů cesty nebo o jeho pocitech ve chvíli, kdy podle Hamáčkovy verze v podstatě posloužil jen jako aktér jeho kamuflážní akce. Znají se už řadu let, minimálně z doby, kdy byli oba předsedové parlamentu.

„Nechci se vměšovat do vnitrostátních záležitostí České republiky. Mám Česko rád, udělám pro ně cokoliv i o půlnoci,“ řekl ke svému angažmá v této kauze Danko.

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko měl být pozván ministrem vnitra a dočasně i zahraničí Janem Hamáčkem na služební cestu do Moskvy za účelem vyjednávání o vakcíně Sputnik V.

Danko se již v minulosti na Slovensku „proslavil“ svými kontakty na vysoce postavené lidi v kremelském režimu. Pro Hamáčka domluvil střetnutí s ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem, který je jeho dlouhodobý známý. Danko považuje za svého osobního přítele i předsedu ruské dumy Vjačeslava Volodina, který se nachází na sankčním seznamu Evropské unie.

Hamáček svoji cestu zrušil těsně předtím, než na společné tiskovce s premiérem Babišem ohlásili vyhoštění osmnácti ruských agentů rozvědky. Podlé jedné z interpretací měl Hamáček svoji cestu plánovat jako zástěrku před ruskými orgány, aby zakryl připravované vyhoštění.

Tuto verzi však Hamáčkovi poněkud torpéduje samotný premiér Andrej Babiš.

„Ta cesta byla plánována, bylo objednané letadlo, já se s ním domluvil, že nepojede. Já jsem mu to nedoporučoval, cesta byla zrušena, takže já k tomu neumím víc říct,“ řekl v televizi Nova.

Reklama

Doporučované