Hlavní obsah

V Česku se poprvé nabízí neomezený datový tarif bez podmínek. Levný ale není

T-Mobile poodhalil, co zjistil během „neomezeného datového léta“: Nejaktivnější uživatel v červenci využil přes 1,1 terabajtu dat. Šlo o sedmiletou dívku.

Reklama

Češi mohou do svých smartphonů pořídit první neomezený datový tarif, avšak připravit si musí víc než tisícovku měsíčně.

Článek

Česko po letech řečí a spekulací vkročí do vyspělé Evropy i pokud jde o internet v mobilu. Ukázalo se, že telefonní síť ustála zátěž, které jí vystavil T-Mobile, když svým klientům nabídl na léto neomezená data.

První ze tří velkých tuzemských mobilních operátorů tak začne od září nabízet vůbec první tarif s neomezeným množstvím dat i volání. A to bez dalších podmínek – avšak stále platí, že cena takového tarifu je vysoká. V neomezené verzi přes 1500 korun, v omezenější pak víc než 1200 měsíčně.

Pro T-Mobile posloužilo léto nejen jako zátěžový test – jestli to její síť ustojí. Hlavně ale z chování zákazníků poznala, kolik dat skutečně spotřebují, když nemají žádná omezení, a podle toho nastavila nové tarify.

„Chtěli jsme zjistit, jaká bude reálná spotřeba,“ uvedl na tiskové konferenci šéf T-Mobile pro Česko a Slovensko Juraj Bona.

Hlavně video. Většina se držela na uzdě

A ukázalo se, že Češi po datech prahnou. Jejich průměrná spotřeba vzrostla skoro o 300 procent. Průměrný uživatel využil za měsíc přes 12 gigabajtů dat.

Podle výsledků, které T-Mobile zveřejnil, data uživatelé využili hlavně na sledování videa na portálu YouTube nebo prohlížení fotek a krátkých videí na sociální síti Instagram. Hodně se ale také poslouchala hudba a stahovaly aplikace.

Padaly ale i rekordy. Padesátka nejaktivnějších uživatelů prodatovala za dva měsíce přes 30 tisíc gigabajtů (GB) dat, tedy 30 terrabajtů (TB).

Pro srovnání. Všichni zákazníci operátora za celý loňský rok využili 55 300 TB.

Většina zákazníků se ale držela celkem při zemi. Sedmdesáti procentům lidí stačilo zhruba 7–12 GB za měsíc.

Noví lidé a nové tarify

„Nejvytíženější byla Praha, Středočeský a Moravskoslezský kraj,“ upřesnil Bona.

T-Mobile využil datové léto ve svůj prospěch i k tomu, aby nastavil parametry nových tarifů.

Neomezená data do jeho sítě přinesla zhruba 15 tisíc nových lidí. „Nástup byl doslova raketový. Jen ale necelá polovina našich tarifních zákazníků nabídku využila,“ uvedl Bona.

„Osmdestát devadesát procent lidí potřebuje neomezené volání. Jen třetina lidí potřebuje data. Pořád jsou ve svých začátcích,” shrnuje výsledky dvouměsíčního testu Bona.

Od září tak bude mimo svoji současnou nabídku nabízet také jeden kompletně hlasově i datově neomezený tarif.

Takový dosud v Česku nebyl.

Jeho cena je stanovena na 1575 korun měsíčně. Levnější tarif, za 1275 korun měsíčně, má datový strop nastavený na 50 GB měsíčně. Pak se rychlost stahování sníží na 10 Mbit/s.

Konkurence

S nabídkou nemezených dat přišel před létem také operátor Vodafone. Pro své zákazníky nastavil řadu podmínek, které musí nejdřív splnit – musí mít od operátora rodinný tarif a doma pevné internetové připojení.

Podle zprávy, kterou operátor na začátku týdne vydal, jsou jeho zákazníci s tarifem spokojeni. Konkrétní další čísla ale neuvedl. Pro server Lupa.cz firma pouze upřesnila, že průměrná datová spotřeba vzrostla na zhruba 30 gigabajtů za měsíc.

O2 chystá na nabídku rovněž zareagovat. „Plánujeme brzy představit revoluční nabídku mobilních tarifů, které budou mnohem lépe zohledňovat datové potřeby zákazníků,“ řekla ČTK koncem června mluvčí společnosti Lucie Jungmannová.

Mobilní operátoři v Česku čelí dlouhodobé kritice za vysoké ceny mobilních dat. V minulosti na tento problém upozorňovali vládní i opoziční politici. Konkurenci, která by ceny snížila, má pomoci vstup čtvrtého mobilního operátora v podzimní aukci kmitočtů pro 5G nebo zákonné zkrácení doby pro přenesení mobilního čísla. Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve také uvedl, že když mobilní operátoři nezlevní data, je podle něho na místě uvažovat o jejich zdanění.

Reklama

Doporučované