Hlavní obsah

Databáze polistopadových kauz: Berdychův gang

Foto: Profimedia.cz

30 let české novinařiny: Případ Berdychova gangu. Na snímku z dubna 2007 David Berdych před soudem.

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem databáze je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat. Protože totalitní vůdci poctivou, kritickou a pátrající novinařinu nepřipouštějí.

Článek

Stručně

Únosy, krádeže, přepadení, vraždy. A ještě ve spolupráci s elitními policisty. To byl Berdychův gang,

V čem byl případ důležitý

Případ Berdychova gangu byl v lecčems průlomový: Vůbec poprvé se podařilo popsat (a později díky důkazům předloženým u soudů doložit), že v Česku operují mafiánské spolky napojené na státní aparát. Konkrétně na elitní policisty, kteří jejich činnost kryli a také z ní těžili.

Detailně

Gang – skupina lidí kolem někdejšího vyhazovače z Discolandu Sylvia Davida Berdycha – provozovala kriminální činnost na území republiky zhruba od druhé poloviny 90. let do roku 2004. Na svědomí měla loupeže, přepadení, vydírání a vraždy (iDnes.cz a Aktuálně.cz). Členové gangu přepadávali bohaté podnikatele, unášeli je a požadovali vydání peněz či majetku. Zaměřili se také na kurýry s penězi a řidiče kamionů.

Policisté z Berdychova gangu

Blízko ke gangu mělo i několik policistů. Za ně se při svých akcích členové gangu nejprve převlékali (měli i odznaky a oficiální dokumenty). Berdych, který měl jako bývalý policejní informátor kontakty, pak na činnost gangu policisty přímo napojil. Šlo o vysoce postavené kriminalisty z Odboru boje s organizovaným zločinem Policie ČR. Ti gangu poskytovali informace, kryli je a brali si 30 % zisku. Šlo o Josefa Opavu, Františka Brázdila a Petra Koňaříka.

Systém byl natolik důmyslný, že gang před akcí vybral obětního beránka, kterého mohli policisté zatknout a pochlubit se, že se jim zločin daří potírat.

Případ odhalili detektivové (z OBOZU) Helena Kahnová a Tomáš Gregor, později za to byli povýšeni na majory a dostali ocenění od prezidenta.

Soud a tresty

Do aktivit gangu bylo zapojeno na osmdesát lidí, proto byl soud rozdělen do dvou větví. V jedné se řešily zločiny, které členové gangu spáchali ještě před tím, než se spřáhli s polici. V druhé pak delikty, na nichž se podíleli elitní detektivové.

David Berdych dostal nejpřísnější trest, celkem 15 let. Po devíti letech byl propuštěn na svobodu v roce 2015. Tři výše jmenovaní detektivové byli soudy odsouzeni k více než deseti letům vězení.

Reklama

Doporučované