Hlavní obsah

„Dávat lidi do ghett nic neřeší.“ Papež vyzval v Luníku IX k integraci

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Papež František v úterý navštívil košické sídliště Luník IX, kde se setkal s místní romskou komunitou.

Reklama

Papeže Františka v úterý na východě Slovenska vítaly desetitisíce lidí, navštívil i romské ghetto Luník IX. V projevu k místním Romům vyzval k integraci a ocenil lidi, kteří se vyloučeným lokalitám věnují.

Článek

Od našeho zvláštního zpravodaje na Slovensku.

„Soudy a předsudky jen zvětšují vzdálenosti. Kontrasty a silná slova nepomáhají. Dávat lidi do ghett nic neřeší. Když se posiluje uzavřenost, dříve či později vzplane hněv,“ řekl papež František při své krátké návštěvě košického sídliště Luník IX.

„Příliš často jste byli oběťmi předsudků“

Romské ghetto na okraji Košic si pro návštěvu zvolil sám. Ve svém projevu k obyvatelům vyloučené lokality připomněl slova papeže Pavla VI. adresovaná Romům v roce 1965: „Vy v církvi nejste na okraji… Vy jste v srdci církve.“ „Církev je domov, je to váš domov. Proto bych vám chtěl ze srdce říct: jste vítaní, vždy se ciťte v církvi jako doma a nikdy se v ní nebojte žít,“ dodal František v poselství k místní romské komunitě.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pódium na košickém sídlišti Luník IX, na němž vystoupil papež František.

V projevu zdůraznil potřebu začleňování. „Cestou k mírumilovnému spolužití je integrace. Je to pomalý a vitální proces,“ pronesla hlava katolické církve z pódia hned vedle značně zchátralých panelových domů na pověstném košickém sídlišti. „Příliš často jste byli předmětem předsudků a nemilosrdných soudů, diskriminačních stereotypů, hanlivých slov a gest,“ dodal František v projevu k místním Romům.

Jeho příjezd na Luník IX provázela masivní bezpečnostní opatření a předcházelo mu několik týdnů uklízení a zvelebování místního sídliště. Seznam Zprávy navštívily místo i den před Františkovým příjezdem.

Reportáž o přípravách v Luníku IX.

Františkův projev si v Luníku IX podle odhadu organizátorů vyslechlo přes dva tisíce lidí. Aby se lidé na akci dostali, museli se předem registrovat. Jako na dlani pak měli dvě papežská pódia obyvatelé domů v Krčméryho ulici, kteří se na papeže dívali z oken.

Do sektoru přímo před pódiem dorazila už brzy ráno romská rodina z vesničky Lomnička na severu Prešovského kraje. „Vyráželi jsme v 6 ráno. Jsme očkovaní, registrovali jsme se. Chtěli jsme vidět svatého otce,“ vysvětluje pan Gustav. Za silnicí byl další sektor, ve kterém byly stovky lidí, převážně Romů. I ti museli splňovat takzvané pravidlo OTP – být očkovaní, testovaní nebo mít imunitu po prodělané nemoci covid-19.

Vzpruha proti vyhoření

Ve svém projevu papež poděkoval za práci lidem podílejících se na integraci. Jednou z nich je i Mária, která čekala na hlavu katolické církve v jedné z řad před romskou rodinou z Lomničky. Působí v Řeckokatolické romské misi a do Luníku IX dorazila z Prešova. S romskými dětmi pracuje na východním Slovensku, například ve městech Michalovce nebo Vranov. „Vnímám to jako velkou podporu Romům, ale i velkou úctu k lidem, kteří s nimi pracují,“ říká o Františkově návštěvě v Košicích.

+16

Sama oceňuje hlavně lidi, kteří nečerpají granty, ale sami se pro pomoc Romům obětují. Jestli může papežova návštěva něco změnit, neví, považuje ji ale za důležitou vzpruhu pro lidi, kteří jsou ve své práci vyhořelí. „Věřím, že to přinese nové nadšení a povzbudí lidi, kteří se třeba dosud báli do této sféry vstoupit,“ dodává. Dobrovolnictví se věnuje už od 90. let a v rámci zaměstnání posledních deset let.

Úterní program v Luníku IX začal už dopoledne promítáním videí o Františkovi a videí o práci s Romy. Následovala mše a vystoupení místního dětského sboru a dalších umělců. Zazněla mimo jen romská hymna nebo písně připomínající oběti holokaustu.

Úterý strávil papež na východě země

Hlava katolické církve na sídliště dorazila v 16 hodin. Zhruba o půl hodiny později pak papež zamířil ke košickému stadionu Lokomotiva na setkání s mladými lidmi. Z Košic ještě večer odletí zpět do Bratislavy. Ve středu má na programu bohoslužbu v obci Šaštín nedaleko hranic s Českem, na kterou se elektronicky registrovalo na 50 tisíc lidí.

Na východní Slovensko dorazil František z Bratislavy v úterý ráno. Z košického letiště odjel dopoledne do Prešova, kde sídlí řeckokatolické arcibiskupství. Na hlavu katolické církve u tamní sportovní haly podle odhadů slovenských médií čekalo zhruba 40 tisíc lidí. K řeckokatolické církvi se na Slovensku při sčítání lidu v roce 2011 přihlásila necelá čtyři procenta obyvatel. Většina obyvatel země se označila za římské katolíky.

+6

Na Slovensku je papež od neděle a liturgie v Prešově byla první masovou akcí pro veřejnost. Účastníci se museli předem registrovat a prokazovat se očkováním proti covidu-19 nebo negativním výsledkem testu. Někteří lidé už do areálu přicházeli brzy ráno. Z Prešova přijel papež do centra Košic, kde pozdravil zástupy lidí z auta a pak navštívil zdejší katedrálu.

Celkem se na veřejné akce s papežem na pětimilionovém Slovensku přihlásilo přes 100 tisíc lidí, z nichž téměř 7000 nebylo očkováno proti covidu-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované