Hlavní obsah

Nová silnice a velký úklid. Ghetto Luník IX se připravilo na příjezd papeže

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Luník IX se chystá na papeže.

Reklama

Papež František pokračuje ve své návštěvě Slovenska. Na programu má setkání v Prešově a v Košicích, kde zamíří na romské sídliště Luník IX. Seznam Zprávy s jednodenním předstihem zjišťovaly, jak se místní na papeže připravovali.

Článek

Od našeho zvláštního zpravodaje na Slovensku.

„Papež František je odvážný muž, muž činu s otcovským srdcem, protože navštěvuje lidi na periferii, kteří jsou nejchudší. Chce se přiblížit běžnému lidu a lidem na okraji společnosti,“ říká Mária. Je jednou z několika stovek dobrovolnic a dobrovolníků zapojených do organizace návštěvy hlavy katolické církve na Slovensku.

Nová asfaltka a květiny na domě

Mária zrovna dorazila zcela zaplněným autobusem na okraj Košic na sídliště Luník IX, kde ji během dne čeká školení. S čím tu bude pomáhat, zatím neví, přípravy na návštěvu Františka tu ale vrcholí. Je to znát už při vjezdu do této proslavené vyloučené východoslovenské lokality – romského ghetta, případně slumu, jak říkají i sami místní.

Papeže Františka v úterý na cestě z centra Košic uvítají billboardy s jeho podobiznou. Po odbočení na Luník IX pak i nový asfaltový koberec, vlaječky a hned na prvním panelovém domě také obří plachta s fotografií papeže. Na dalším domě je nově natřená boční stěna, na které přibyly květinové motivy.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Billboard vítající papeže Františka v Luníku IX.

Před návštěvou se tu ještě seje tráva, vozí se kolečka se zeminou a jezdí malé bagry. Nově natřené jsou lampy i zábradlí a hory odpadků u domů jsou pryč. Nevelké sídliště se na papežův příjezd připravuje už od začátku července, kdy Vatikán čtyřdenní návštěvu Slovenska oficiálně potvrdil.

„To, že se čistí cesty a možná o něco víc uklízí…,“ nechává odpověď nedokončenou Lucie, kolegyně dobrovolnice Márie. „On by sem přišel, i kdyby tu nic nevyčistili,“ dodává za ni její kamarádka. Obě sem dorazily na dva dny z Bratislavy a jsou ubytované v Košicích. Oběma se také líbí, že si papež vybral Luník IX k návštěvě sám a že jeho návštěva může na místní komunitu zapůsobit jako povzbuzení a naděje.

+2

Sídliště se během krátké doby hodně změnilo, říká jedna z místních obyvatelek Erika: „Velmi se na papeže těšíme. Čekáme, že nám požehná.“ Podle Jozefa Béreše, referenta úřadu místní městské části, se opravovaly chodníky, malovalo se a uklízelo se. Odpadky se prý odklízejí systematicky od té doby, kdy v roce 2014 nastoupil do funkce zdejší starosta Marcel Šaňa ze Strany romské koalice. Přibylo tu i veřejné osvětlení, kamerový systém a v některých domech se měnily stoupačky a střechy.

Za místním kostelem a komunitním centrem, které zhruba před deseti lety vybudovala římskokatolická kongregace salesiánů, už před pár dny vyrostla dvě velká pódia. Jedno přímo pro papeže, druhé pro sbor a místní hudebníky. Relativně malý prostor je ohrazený kovovými zábranami, za ním jsou stany a technické zázemí a hlídají ho desítky policistů, včetně těch v civilu.

Kolem plotů je velmi živo. Po celém sídlišti zvědavě chodí a dění přihlížejí stovky místních, včetně dětí, které mají díky papežově návštěvě volno ze školy. Děti novináře zdraví, pokřikují na ně romsky, slovensky i anglicky, a hlavně se dožadují pozornosti fotografa.

Asi nejlepší výhled na papeže, který bude v Luníku IX v úterý od čtyř do půl páté odpoledne, budou mít obyvatelé Krčméryho ulice. Některé z panelových domů tu mají plastová okna, někde ale okna chybí a domy jsou často černé od sazí z kamínek na tuhá paliva. I když celé prostranství působí neutěšeně, částečně vybydleně a zapáchá splašky, právě tady je u vchodů do domů nejvíc dětí.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Obyvatelé domů v Krčméryho ulici sledující generální zkoušku vystoupení pěveckého sboru.

Z boku rohového domu v Krčméryho sedí venku na židli starší žena. Představuje se jako Mária Daňová a už 11 let tu provozuje jeden z asi pěti místních obchůdku s potravinami. „Půjdu se na papeže podívat, mám registraci. Každý se tam nedostane, musí se registrovat,“ říká s tím, že sice do kostela nechodí, ale katolička je. Na dveřích obchodu a i uvnitř má plakátky s Františkem.

Na Luníku IX jí prý nic neschází. „Mě netrápí nic, já, co potřebuji, to mám. I byt mám! Jsem spokojená. Bydlím támhle naproti, kde mám koberce na balkoně,“ ukazuje na jeden ze zadních panelových domů – je to ten s boční stěnou s nově namalovanými květinovými ornamenty.

Trochu smutněji dodává, že ze sídliště v minulých letech spoustu lidí odešlo – do Anglie, Česka i Německa. Panelových domů v Luníku IX dlouhodobě ubývá. Košický magistrát jich kvůli narušené statice nechal už deset zbourat. Chystá se tu ale i nová výstavba nižších domů, včetně bydlení sloužícího jako přestupní.

„Budou tu tři stupně bydlení. Nové budou třetí stupeň. Lidé z těchto domů pak budou mít možnost jít bydlet do Košic,“ upřesňuje referent Jozef Béreš z místní radnice. Do nově postavených domů se nastěhují „přizpůsobivější rodiny“, tedy ty se zaměstnáním, které jsou schopné platit nájem.

Celkem je podle Béreše na Luníku IX hlášených asi 7000 obyvatel. „Tolik jich tu ale nežije, protože jich dost odjelo do zahraničí. Fyzicky je tu asi 3500 lidí,“ upřesňuje počty. Kolik je z toho dětí, přesně neví, odhaduje, že nejspíš polovina.

Doprovodný program setkání Romů s papežem začne v úterý už v 11 hodin. Hlavní program pak od 16:00 do 16:30. Z Luníku IX zamíří František na košický stadion TJ Lokomotiva, kde se setká s mladými lidmi.

Reklama

Související témata:

Doporučované