Hlavní obsah

Velké chystání na papeže. Neočkovaní budou mít speciální záchody

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ramena malého křížku jsou z fragmentů dřevěných trámů pocházejících z kostela v Moravské Nové Vsi.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy navštívily areál ve slovenském Šaštíně, kde vrcholí přípravy na středeční návštěvu papeže Františka. Akce má i jednu moravskou stopu a výraz slovenské solidarity s obcemi poškozenými tornádem.

Článek

Od našeho zvláštního zpravodaje na Slovensku.

Papež František dorazil na Slovensko v neděli odpoledne a na bratislavském letišti ho přivítala prezidentka Zuzana Čaputová. S tou pak hlava katolické církve jednala mezi čtyřma očima v pondělí v Prezidentském paláci.

+11

V úterý papež navštíví Prešov a Košice, kde krom jiného přijde na sídliště Luník IX – dlouhodobě sociálně vyloučenou lokalitu. Ve středu pak bude celebrovat mši v obci Šaštín na západě Slovenska nedaleko hranic s Českem.

Seznam Zprávy Šaštín navštívily v neděli. V areálu s velkým centrálním pódiem a mnoha velkoplošnými obrazovkami se dokončovaly přípravy, instalovaly další kovové zábrany, vybalovaly se židle a připravovalo se například zázemí pro novináře a fotografy.

Dorazí o 310 tisíc lidí méně

Původně se na polích nedaleko šaštínské baziliky Panny Marie Sedmibolestné mělo sejít až 350 tisíc lidí, ale nakonec jich bude jen kolem 40 tisíc. Nižší zájem poutníků o akce s papežem Františkem si slovenský episkopát vysvětluje pandemickými omezeními a složitým cestováním ze zahraničí. Média navíc dodávají i jistou pohodlnost věřících a jejich nový pandemický návyk: sledovat církevní obřady z domova. Roli mohou hrát i některé Františkovy postoje.

„Jsme na tom celkem dobře, co se týče staveb i infrastruktury. Spíš se ještě klasicky řeší akreditace novinářů, kterých je mnoho,“ říká nám při procházce areálem Miroslav Janák, který vede tiskové centrum akce v Šaštíně. Novinářů se na papežovu návštěvu akreditovaly stovky.

+6

Areál by podle Janáka zvládl pojmout i 300 až 350 tisíc lidí, přípravy ale počítají s už nižšími čísly. Ta se nakonec mírně zvedla díky organizační změně – navzdory původním proklamacím se totiž na bohoslužbu dostanou i lidé, kteří nejsou očkovaní. Bude jich zhruba 10 procent.

„Last minute“ změna pravidel pro vstup lidí s negativním testem na covid-19 si vynutila i stavební úpravy. „Musel se pro ně připravit oddělený sektor. Neočkovaní lidé by také měli přijít co nejméně do kontaktu s dobrovolníky a personálem. Budou mít i vlastní toalety, vlastní vstupy. To všechno je nutné připravit,“ říká Janák a ukazuje na úplně zadní sektor celého areálu.

Na místě, respektive přímo nad hlavou papeže Františka, bude ve středu i výrazná moravská stopa a výraz slovenské solidarity. K velkému kříži s Ježíšem, který vévodí pódiu a presbytáři, je totiž přibitý ještě jeden menší křížek ze dřeva. „Jeho ramena obsahují fragmenty dřevěných trámů pocházejících z Moravské Nové Vsi, z tamního kostela sv. Jakuba, který v červnu silně poškodilo tornádo,“ vysvětluje Janák. Všechny konstrukce a povrchové úpravy jsou navíc v Šaštíně navrženy z prvků, jež se pak opětovně využijí na jiném místě.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Kostel sv. Jakuba Většího v Moravské Nové Vsi.

Areál se bude pro věřící otvírat už v úterý v deset večer. „Potom jsou některé sektory, které se otevřou až ve středu ve 4 ráno,“ upřesňuje Janák. Poutníkům mířícím do Šaštína z Česka doporučuje dorazit na místo, tedy na záchytná parkoviště, s dostatečnou rezervou. „Areál se uzavře v 8 ráno a potom se už do něj nikdo nedostane. Z parkovišť je to na místo mezi 20 a 40 minutami pěšky,“ dodává.

Holínky na pole nejspíš nebudou potřeba, protože předpověď zatím počítá s jasnou oblohou a 27 stupni. Zapomenout by si proto lidé neměli pokrývku hlavy, pití a svačinu, protože nic z toho přímo v areálu nekoupí.

Povinné budou pro celou venkovní akci také roušky. „V informaci od hlavního hygienika SR se nachází pokyn, abychom dodržovali bezpečnostní a protiepidemická opatření i roušky, a to dokonce i v exteriérech, takže budeme lidi vyzývat, aby je nosili,“ objasňuje Janák.

Reklama

Související témata:

Doporučované