Hlavní obsah

Papež je na Slovensku. Navštíví Košice a odslouží mši u českých hranic

Foto: Profimedia.cz

Papež František při modlitbě na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

Reklama

Papež František dorazil dnes odpoledne na Slovensko. Hlava katolické církve během čtyřdenní cesty navštíví Bratislavu, Košice, Prešov a Šaštín. Seznam Zprávy sledují cestu přímo na Slovensku.

Článek

Od našeho zvláštního zpravodaje na Slovensku.

Na Slovensko papež přiletěl z maďarské metropole, kde se v neděli dopoledne zúčastnil závěrečné mše Mezinárodního eucharistického kongresu a setkal se s premiérem Viktorem Orbánem a prezidentem Jánosem Áderem.

V době příletu papeže na Slovensko se na 12 minut rozezněly zvony katolických kostelů v zemi, aby věřící pozvaly k modlitbě za Františka. Na Slovensku se papež setká mimo jiné s prezidentkou Zuzanou Čaputovou nebo premiérem Eduardem Hegerem. Program počítá i se schůzkou se zástupci židovské či romské komunity.

Vrcholem papežovy pastorační návštěvy, jejímž heslem je „S Marií a Josefem na cestě za Ježíšem“, bude středeční mše v Šaštíně na severozápadě nedaleko českých hranic. Původně se očekávalo, že na akci dorazí až 350 tisíc lidí, zájem je ale nakonec výrazně menší. Podmínkou účasti byla předchozí registrace, která se pro zájemce spustila 6. září.

Původně měli mít možnost zúčastnit se papežova programu jen lidé naočkovaní proti nemoci covid-19, slovenský episkopát ale nakonec v sobotu 4. září pravidla změnil. Akce pro veřejnost budou dostupné pro naočkované, lidi s imunitou po nemoci a také pro lidi s negativním výsledkem testu - v případě PCR nebo LAMP nesmí být test starší než 72 hodin, v případě antigenního je to 48 hodin.

Celkem se na akce zaregistrovalo přes 80 tisíc lidí, přičemž přímo do Šaštína se registrovalo okolo 37,5 tisíce zájemců o účast. Na setkání v Prešově je registrovaných kolem 20 tisíc lidí a na setkání na košickém sídliště Luník IX a na košickém stadionu přes 16 tisíc lidí.

„Jan Pavel II. byl populárnější a ‚mediálnější‘. Proti Františkovi je ve světě otevřená opozice katolíků, která má trochu ozvěnu i na Slovensku. František lidi nezaujme na první pohled, ale má obrovské pastorační zkušenosti, používá jednoduchý lidský jazyk a je to přitažlivá osobnost,“ komentoval nižší zájem Slováků o setkání s papežem Františkem pro agenturu TASR bývalý slovenský velvyslanec ve Vatikánu Jozef Dravecký.

Podle slovenských médií jsou mezi důvody relativně nízkého zájmu právě méně konzervativní postoje papeže například k migraci nebo sexuálním menšinám, ale také protiepidemická opatření a také nový návyk věřících, kteří si během pandemie zvykli sledovat mše z domovů.

Plno bylo naopak na kongresu v Maďarsku, pro který tamní vláda zrušila všechna pandemická omezení, a vydaly se na něj proto i tisíce lidí ze Slovenska.

Hlava katolické církve navštívila Slovensko naposledy v roce 2003, tehdy to byl papež Jan Pavel II.

Důležitým bodem papežovy návštěvy bude podle slovenského církevního analytika Imricha Gazdy setkání s biskupy. S těmi se František uvidí hned dvakrát, což označil Gazda za neobvyklé. Poprvé se sejdou v pondělí v bratislavské katedrále sv. Martina a podruhé před mší v Šaštíně.

Právě do Šaštína se chystají i věřící z Česka. Podle ankety ČTK půjde zejména o jednotlivce a menší skupiny, biskupství v ČR totiž hromadné výpravy na Slovensko neorganizují. Slovenské úřady upozorňují, že pro všechny cizince platí při vstupu na Slovensko povinnost registrovat se v elektronickém systému eHranica. Registrace se týká neočkovaných i plně naočkovaných a musí k ní dojít nejpozději při vstupu na slovenské území. Podrobnosti o aktuálních podmínkách vstupu na Slovensko uvádí úřady například zde.

Cestu papeže Františka doprovází velká bezpečnostní opatření a řada dopravních omezení v Bratislavě, Prešově, Košicích i na některých dopravních tazích a také na hranicích. Na zabezpečení návštěvy vyhradila slovenská vláda už celkem 7,6 milionu eur, v přepočtu 193 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované