Hlavní obsah

Rakousko zavede tvrdší restrikce jen pro neočkované

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Rakousko se na příchod podzimu chystá sérií nových protipandemických opatření, která budou odlišná pro očkované a neočkované. Neočkovaní budou mít například méně šancí sundat respirátory.

Článek

Spolkový kancléř Sebastian Kurz oznámil, že se pravidla nošení roušek a respirátorů na veřejných prostranstvích budou lišit pro očkované a neočkované osoby. Od příští středy 15. září budou respirátory FFP2 povinné pro všechny neočkované zákazníky „nepodstatných“ maloobchodních prodejen. Očkovaní budou od této povinnosti osvobozeni, přesto je jim doporučováno respirátory nosit nadále. V supermarketech a veřejné dopravě budou respirátory FFP2 povinné pro všechny, látkové roušky už povolené nebudou.

Porušení pravidel pro zakrývání úst a nosu bude trestáno pokutou ve výši 90 eur. V některých případech může dojít i k trestnímu řízení, pokutě 500 eur nebo třítýdennímu vězení. Otázkou však zůstává, kdo bude za kontrolování dodržování opatření v maloobchodech zodpovědný.

Rakouská rada nákupních center (ACSP) se proti novým pravidlům postavila s tím, že hlídat zákazníky není jejím úkolem. „Nemůžeme to uhlídat, nechceme je kontrolovat, je to nemožný úkol,“ uvedl Rainer Will, předseda ACSP.

Podle serveru Der Standard federální vláda uvedla, že otázka dodržování předpisů bude spadat pod jurisdikci policie ve formě namátkových kontrol. Hermann Greylinger z policejního odboru ale uvedl, že není úkolem policie sledovat, kdo v obchodech nosí jaký typ respirátoru. Ministerstvo vnitra a Vídeňské státní policejní ředitelství však vydaly společné prohlášení, v němž uvedly, že policie bude na žádost zdravotních úřadů dodržování opatření kontrolovat náhodně.

Nový plán rakouské vlády už nepočítá se zaváděním celoplošných lockdownů. Pokud však budou nezbytné, pocítí přísnější opatření opět neočkovaní. Rakouská vláda chce lidi k vakcinaci nadále povzbuzovat, zaměří se také na propagaci třetí dávky. Zpřísní se i postihy za padělání očkovacích certifikátů.

Naočkování budou mít výhodu i v nastávající lyžařské sezoně. Rakouský ministr zdravotnictví předložil návrh omezit provoz nočních klubů a après-ski - vstup by měl být umožněn pouze naočkovaným. Opatření by mělo vejít v platnost příští měsíc, kdy otevřou první střediska.

Navštěvovat bary, tělocvičny a restaurace mohou pouze naočkovaní Rakušané nebo držitelé potvrzení o negativním testu či prodělání nemoci. Poslední dva zmíněné dokumenty však jako vstupenka do après-ski barů přestanou stačit, podle ministerstva zdravotnictví jde o nezbytné opatření pro ochranu lidí před nákazou. Během loňské vlny pandemie se právě lyžařská střediska a přilehlé kluby ukázaly jako největší epicentra nákazy.

Reklama

Doporučované