Hlavní obsah

Za pandemie pracovali v první linii. Teď získají francouzské občanství

Foto: Profimedia.cz

Lékaři na jednotce intenzivní péče ve městě Pierre-Bénite (ilustrační snímek).

Reklama

Francie udělila občanství více než 12 tisícům pracovníků, jejichž životy byly během pandemie v ohrožení, protože stáli v první linii.

Článek

Kromě urychlení procesu podávání žádostí, který obvykle trvá až dva roky, vláda také podmínky získání občanství daným obyvatelům země zjednodušila. Nově jim také vláda snížila nutnost pobývat v zemi z pěti na dva roky, pokud chtějí o občanství zažádat.

„Pracovníci v první linii reagovali na volání národa, a proto je správné, že jim národ vychází vstříc,“ uvedla ministryně pro občanství Marlène Schiappaová.

„Vítám naše nové krajany s francouzským občanstvím a jménem republiky jim děkuji. Děkuje jim i naše země,“ dodala ministryně vnitra s tím, že mezi aplikanty byli nejen zdravotníci, ale i pomocníci v domácnostech nebo lidé, kteří se o děti těchto nepostradatelných pracovníků starali.

V září 2020 vyzvalo ministerstvo vnitra ty, kteří se na boji s pandemií covidu-19 „aktivně podíleli“, aby požádali o „urychlenou naturalizaci“. To je právní proces, jímž získává státní příslušnost osoba, která se v daném státě nenarodila. Ve čtvrtek Schiappaová uvedla, že za rok žádost podalo 16 381 osob, z toho bylo 12 012 žádostí schváleno.

Francouzské státní občanství skrze výše popsaný zrychlený proces získal i Brit John Spacey. Ten v očích ministerstva „prokázal svou oddanost republice“. Spacey žije v departementu Creuse ve střední Francii a pracuje pro organizaci, která poskytuje péči starším lidem přímo v jejich domovech.

Je to skutečně velká čest, že mi bylo nabídnuto občanství.
Brit John Spacey, budoucí držitel francouzského občanství

„Francie se ke mně od mého příjezdu chovala velmi dobře a dala mi příležitosti, o kterých se mi před vystoupením z vlaku Eurostar v roce 2016 ani nesnilo – vlastní domov, úžasný vztah, 20 let starý Peugeot 106, 40 let starý moped, nejuspokojivější práci na světě a velmi zářnou budoucnost,“ dodal Spacey.

„Brzy budu moci volit, znovu získám svobodu pohybu a konečně se budu cítit jako plnohodnotný Evropan. Konečně se budu cítit plně integrovaný do národa, který jsem si zamiloval jako svůj vlastní,“ uvedl Spacey.

Spacey také od státu obdržel jednorázový bonus „jako jakési díky za služby poskytnuté během krize“. „To jsem nečekal, vzhledem k tomu, že jsem za svou práci stejně dostal zaplaceno. Pak přišlo další, mnohem nečekanější poděkování – možnost požádat o francouzské občanství o šest měsíců dříve, než by bylo možné podle běžných pravidel, a urychlení procesu. To vše za to, že dělám práci, kterou mám rád,“ řekl.

V dubnu 2020 dostali francouzští zaměstnanci nemocnic a pečovatelských domů jako součást vládního poděkování za jejich práci během krize nezdanitelné prémie ve výši 1 000 až 1 500 eur (25 až 38 tisíc Kč).

Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) v zemi se 67 miliony obyvatel úřady od začátku pandemie zaznamenaly více než 6,9 milionu případů a více než 115 000 úmrtí. V době největšího rozmachu viru zaznamenávala Francie podle JHU více než 100 000 případů denně. Francie dosud plně proočkovala 62,4 procenta populace.

Reklama

Doporučované