Hlavní obsah

Povinná vakcína pro firmy. Nová pravidla se dotknou 100 milionů Američanů

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

aktualizováno •

Americký prezident Joe Biden se rozhodl vyžadovat očkování po všech federálních pracovnících i zaměstnancích všech soukromých podniků, pro něž pracuje alespoň 100 lidí.

Článek

Jen několik týdnů poté, co pověřil federální pracovníky, aby se nechali očkovat nebo se podrobili důsledným testům a protokolům spjatým s rouškami, podepsal americký prezident nový exekutivní příkaz. Tentokrát vyžaduje očkování všech zaměstnanců exekutivy a dodavatelů, kteří s federální vládou obchodují. Agentuře AP i webu ABC News to sdělil zdroj obeznámený se situací.

Očkovat by se podle Bidena měli nechat i zaměstnanci všech soukromých podniků, pro něž pracuje alespoň 100 lidí. Pokud se zaměstnanci těchto firem očkovat odmítnou, měli by nejméně jednou týdně doložit negativní test na přítomnost koronaviru. Podle BBC by se nařízení mohlo týkat 80 milionů pracovníků.

Očkování bude povinné i pro zhruba 17 milionů pracovníků ve zdravotnických zařízeních. Celkem tak nová pravidla ovlivní životy téměř 100 milionů Američanů. „Nejde o svobodu nebo osobní volbu, ale o ochranu sebe a svého okolí,“ řekl prezident.

Ve čtvrtečním projevu z Bílého domu Biden zkritizoval desítky milionů Američanů, kteří navzdory několikaměsíční dostupnosti vakcín dosud nejsou očkováni. „Byli jsme trpěliví. Ale naše trpělivost vypršela. Vaše odmítání nás všechny stálo mnoho. Neočkovaná menšina může způsobit a také způsobuje velké škody,“ řekl Biden.

Biden v rámci projevu národu nastínil plán, pomocí kterého budou Spojené státy bojovat s nejnovější vlnou nových případů nákazy a se stagnujícím tempem očkování. Celkem by se strategie měla zaměřit na šest oblastí. Dále oznámil, že Bílý dům zajistil ústupky od maloobchodních prodejců, aby od tohoto týdne prodávali sady pro domácí testování za přijatelnou cenu.

Zatím není jasné, zda Bidenův příkaz myslí také na pracovníky nebo dodavatele, kteří využívají náboženských nebo lékařských výjimek z vakcinace. Přestože Bidenova administrativa vedla rozsáhlou kampaň vyzývající Američany, aby se nechali očkovat, podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je plně očkováno pouze 62 procent Američanů.

CDC ve středu informovalo, že očkováno je v zemi přes 208 milionů lidí a z toho více než 177 milionů má vakcinaci ukončenou. Za poslední týdny se ale zvýšily denní přírůstky potvrzených případů a průměrná denní bilance nyní stojí na 140 tisících nakažených a tisícovce úmrtí.

Ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce se v USA nyní denně objevuje třikrát více nových případů nákazy koronavirem. Počet úmrtí na onemocnění covid-19 je oproti loňsku téměř dvojnásobný. Přibližně 80 milionů Američanů dodnes zůstává neočkovaných.

Po měsících propagačních akcí, kterými se snažil zvýšit proočkovanost, přikročil Biden k mnohem tvrdšímu postupu, píše AP. Neočkované Američany Biden obvinil z prudkého nárůstu případů, jež denně zabijí více než 1 000 lidí.

Kromě požadavků na očkování Biden navrhl zdvojnásobit federální pokuty pro cestující, kteří poruší nařízení vyžadující nošení roušek v letadlech, vlacích a dalších prostředcích hromadné dopravy s cílem zabránit šíření koronaviru. Těm, kteří budou bez roušky přistiženi poprvé, hrozí nově pokuta od 500 do 1 000 dolarů (10 750 až 21 500 Kč). Při opakovaném přistižení může pokuta sahat od 1 000 do 3 000 dolarů (21 500 až 64 500 Kč).

Podle agentury AP je nejvíce nových případů v řadách dosud neočkovaných obyvatel, pokud jsou však nakažení i očkovaní, průběh u nich není tak vážný. Kvůli mutaci delta se navíc úřady snaží prosadit očkování třetí dávkou mRNA vakcín.

Biden se již nechal slyšet, že by třetí dávky měly být k dispozici v druhé polovině září. V té době se ale povolení podaří získat nejspíše jen firmě Pfizer, společnost Moderna totiž stále musí dodat potřebná data.

Reklama

Doporučované