Hlavní obsah

Pozor na ozbrojené odpůrce očkování, varuje italská policie

Foto: Profimedia.cz

Proti Zelenému pasu se v Římě protestovalo i v pondělí.

Reklama

Italská policie varuje před výzvami k ozbrojeným útokům, které na sociálních sítích šíří odpůrci očkování. Útoky byly plánované na víkendové protivládní protesty. Kvůli podněcování k zločinu policie vyšetřuje osm lidí.

Článek

Podle prohlášení italské policie probíhá pátrání po možných útočnících v šesti italských provinciích, včetně Milána, Říma a Benátek. Osm vyšetřovaných lidí je součástí skupiny, která si na aplikaci Telegram říká „Válečníci“. Vyšetřovatelé mají podezření, že se tito odpůrci očkování chystali k ozbrojeným útokům během demonstrací plánovaných na tuto sobotu a neděli v Římě.

O víkendu je v plánu protestovat proti vládním zdravotním dokumentům, Zeleným pasům. Prostřednictvím Telegramu, aplikace pro zasílání šifrovaných zpráv, měli odpůrci očkování vyzývat k útokům své příznivce i v jiných městech. Policie neuvedla, co mělo být jejich cílem, píše agentura Reuters.

Green Pass nebo Zelený pas je digitální či papírový certifikát, který slouží jako potvrzení o očkování, negativním testu či prodělání covidu-19. Novinku italská vláda představila letos v létě a snažila se jejím prostřednictvím namotivovat lidi k očkování. Nejdřív měl sloužit jako vstupenka na kulturní akce a do volnočasových zařízení, postupně se jeho uplatnění ale rozšířilo i na další instituce.

Právě to se nelíbí skupinám Italů, podle kterých jim vláda tímto šlape po svobodě. Na hromadnou demonstraci pořádanou minulý týden s cílem zablokovat železniční dopravu v zemi se však nakonec dostavila jen hrstka lidí.

Ozbrojení „antivaxeři“ nejsou doménou jen Itálie. Hotová armáda o 200 členech vznikla na sociálních sítích také v Británii. Společně plánovali útoky na demonstracích, píší britská média. Polovojenská skupina si říká Veterans 4 Freedom (V4F) a založil ji bývalý voják námořní pěchoty. Po celé zemi má 16 operačních „buněk“, které spojuje „tajné velení“. Někteří z členů jsou „posedlí zbraněmi“ a rádi diskutují o násilných povstáních. Policie odhalila plány na útok na očkovací centra a jejich zaměstnance.

Skupina tvrdí, že každý, kdo se chce stát jejím členem, musí poskytnout důkaz o službě v ozbrojených složkách. Po „prověření“ získají přístup ke kanálu na Telegramu, aplikaci pro zasílání šifrovaných zpráv.

Útoky odpůrců očkování v srpnu zažila také britská veřejnoprávní televize BBC, která je stále častějším terčem kvůli svému zpravodajství o koronaviru a očkování. Útočníci si však spletli budovu a místo útoku na hlavní sídlo britské BBC zaútočili na natáčecí studia, která BBC obývala téměř před deseti lety.

„Nevím, čeho protestující chtěli dosáhnout, ale jediné, na co by narazili, jsem já, Nadia a Penny z Loose Women (britská ženská talkshow), jak se bavíme o menopauze,“ uvedla tehdy jedna z moderátorek pořadu Charlene Whiteová, která poděkovala ochrance, že vpádu narušitelů do odpoledního vysílání zabránila.

Celou událost odpůrci vakcín, kteří protestují proti vakcinaci dětí, streamovali přes sociální sítě. Lidé na záběrech označují BBC za „virus“, provolávají, aby se „styděla“, a skandují další kritická hesla vůči zpravodajství veřejnoprávní televize v době pandemie covidu-19.

Útoky psychické i fyzické na britskou veřejnoprávní televizi kvůli koronavirovému zpravodajství přibývají. Potvrdila to tamní ředitelka zpravodajství Fran Unsworthová, která uvedla, že je nutné zaměstnance trénovat na možné konfliktní situace při střetu s nespokojenými občany.

Reklama

Související témata:

Doporučované