Hlavní obsah

Všichni studenti starší 12 let musejí mít očkování, rozhodli v Los Angeles

Foto: Profimedia.cz

New York vyžaduje očkování po učitelích a dalších zaměstnancích veřejných škol od konce příštího měsíce (ilustrační snímek).

Reklama

Studenti v americkém městě Los Angeles, kteří jsou starší 12 let, musí být očkováni, pokud se chtějí účastnit prezenční výuky. V USA se také zvýší pokuta pro lidi, kteří poruší nařízení o nošení roušek v hromadné dopravě

Článek

Podle agentury AP o povinnosti očkovat studenty starší 12 let ve čtvrtek rozhodly úřady druhého největšího školského okrsku ve Spojených státech. Opatření se dotkne asi 630 000 žáků.

Studenti ve věku 12 let a starší, kteří se účastní sportovních a dalších mimoškolních aktivit, musí být plně očkováni do konce října. Ostatní pak do 19. prosince.

Agentura AP uvedla, že k podobnému požadavku vakcinace starších studentů přistoupil v USA zatím jen malý počet okresů. Nedaleké Culver City obdobnou politiku zavedlo minulý měsíc pro svých 7000 žáků.

Los Angeles doposud bojovalo proti šíření koronaviru ve školách testy studentů a učitelů každý týden či povinným nošením roušek ve vnitřních prostorách i venku. Všichni zaměstnanci škol museli být také již dříve očkováni.

Vyšší pokuta za nenošení roušky

Ve Spojených státech se zvýší pokuta pro cestující, kteří poruší nařízení vyžadující nošení roušek v letadlech, vlacích a dalších prostředcích hromadné dopravy s cílem zabránit šíření koronaviru. Podle agentury AP to oznámily vládní úřady.

Těm, kteří budou bez roušky přistiženi poprvé, hrozí nově pokuta od 500 do 1000 dolarů (10 750 až 21 500 Kč). Při opakovaném přistižení může pokuta sahat od 1000 do 3000 dolarů (21 500 až 64 500 Kč). Doposud pokuty začínaly na 250 dolarech a mohly se vyšplhat až na 1500 dolarů při opakovaném prohřešku.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti uvedlo, že nové pokuty vejdou v platnost dnes. Povinnost nosit v letadle, autobusu a dalších hromadných dopravních prostředcích roušku zůstane v platnosti minimálně do 18. ledna.

Nařízení týkající se roušek v hromadné dopravě se u mnoha Američanů setkalo s nepochopením a vedlo k řadě sporů pasažérů s letuškami a stevardy, od kterých se vyžaduje, aby opatření vymáhali. Letecké společnosti podle zprávy úřadů z minulého měsíce zaznamenaly letos 3889 případů neukázněných cestujících, z nichž 74 procent se týkalo odmítnutí nasadit si roušku.

Reklama

Související témata:

Doporučované