Hlavní obsah

Slovensko začíná očkovat pětileté děti, Česko je zdrženlivé

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví zatím nepočítá s tím, že by umožnilo očkování dětem mladším 12 let. Nebude tak následovat Slovensko, které ode dneška umožňuje podání vakcíny proti covidu-19 rovněž dětem od pěti do 11 let.

Článek

„Pokud jde o děti mladší než 12 let, tak tady se opět budu odkazovat na stejný argument: vakcína pro tyto děti v tuto chvíli registraci nemá, a to ani u Evropské lékové agentury, ani u americké FDA (Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) a z našeho pohledu tedy v tuto chvíli není dostatek dat proto, abychom mohli vakcínu aplikovat plošně dětem mladším 12 let,“ řekl dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zároveň ale dodal, že pokud by nějaký ošetřující lékař vyhodnotil v individuálních případech podání vakcíny jako přínosné, není to vyloučeno.

„Pokud by nějaký ošetřující lékař v rámci takzvané aplikace off-label, to znamená mimo ten systém registrace, vyhodnotil, že nějaké dítě potřebuje vakcínu jako například nějak těžce chronicky nemocný pacient a podobně, tak samozřejmě na svou odpovědnost může tu vakcínu aplikovat. Ale znovu opakuji, je to aplikace off-label, nikoliv standardní aplikace dětem mladším 12 let, tam zatím skutečně toto neplánujeme,“ doplnil ministr.

Anketa

Mělo by Česko začít očkovat i pětileté děti?
Ano
9,2 %
Ne
90,8 %
Celkem hlasovalo 511 čtenářů.

Za nešťastné zároveň Vojtěch považuje, že někteří lékaři odmítají dětem od 12 let vakcínu proti covidu-19 aplikovat. „Tak nikdy se nemůžete vyhnout nějakým excesům, já jsem v tomto směru samozřejmě něco zaznamenal. Řešili jsme to i se zástupci praktických lékařů pro děti a dorost, kteří mají zcela opačný názor. Každý má nějaký názor, ale měl by se opírat o nějaké vědecké údaje a nikoliv šířit dezinformace,“ řekl Vojtěch.

Podle něj ministerstvo nemá informace o tom, že by očkování mělo u dětí závažné nežádoucí účinky. „Nežádoucím účinkům se samozřejmě nedá stoprocentně vyhnout, ale ten benefit prostě převažuje.“ míní Vojtěch.

Tempo šíření koronavirové infekce na pětimilionovém Slovensku v poslední době zrychluje. Podle tamního ministerstva zdravotnictví se Slovensko řadí k zemím s nejrychlejším tempem šíření koronavirové nákazy. Od příštího týdne proto budou ve většině okresů země platit přísnější epidemická opatření. Kromě očkování dětí mladších 12 let bude možné podávat plně očkovaným i třetí dávku vakcíny, a to po uplynutí osmi měsíců od druhé dávky.

Reklama

Doporučované