Hlavní obsah

„Mistr překvapení.“ Papež na Slovensku navštíví romské ghetto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Sídliště Luník IX ve slovenských Košicích.

Reklama

Vatikán zveřejnil program cesty papeže Františka na Slovensko. V září navštíví Bratislavu, Prešov i nechvalně známé košické sídliště Luník IX.

Článek

„Jeho návštěva bude určitě lidsky i duchovně velkou vzpruhou a velmi se na to těším a jsem za to nesmírně vděčný,“ reagoval na papežovu návštěvu Luníku IX Peter Timko, provinciál římskokatolické kongregace salesiánů. Ti ve vyloučené lokalitě na košické periferii působí od roku 2008.

Papeže Františka označil Timko za „mistra překvapení“. „Samozřejmě, není překvapení to, že si pro svoje návštěvy vybírá zejména nejchudší,“ dodal Timko.

Hlava katolické církve se v Luníku IX setká s místní romskou komunitou 14. září odpoledne. Na setkání na prostranství před místním salesiánským komunitním centrem očekává za příznivých pandemických podmínek účast až několika tisíc Romů z celého Slovenska. Informoval o tom mluvčí salesiánů Rastislav Hamráček.

Hory odpadků zmizely

Na košickém sídlišti, které se považuje za největší romské ghetto ve střední Evropě, žije okolo 4300 lidí. V lokalitě provozují salesiáni zmíněné komunitní centrum, kostel a od roku 2012 také volnočasové centrum pro mládež. Východoslovenský deník Korzár před pár dny napsal, že se sídliště pomalu na návštěvu papeže připravuje. V poslední době navíc zmizely hory odpadků u zdejších zchátralých panelových domů.

„Návštěva Luníku IX je pozitivním gestem směrem k Romům jako takovým, papež jí chce prorazit individualismus slovenské společnosti. Nemůžeme ale mluvit o bohaté slovenské společnosti a marginalizované skupině Romů, nespravedlnost prostupuje celou společností,“ komentoval papežovu plánovanou návštěvu pro deník SME kněz a bývalý mluvčí Konference biskupů Slovenska Marián Gavenda.

Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský v úterý rozhodl, že se na setkání s papežem dostanou jen lidé plně naočkovaní proti nemoci covid-19. Jak bude návštěva zorganizovaná v Luníku IX, zatím není jasné. Podle košického župana Rastislava Trnky je ale míra proočkovanosti v romských komunitách výrazně nižší než u zbytku obyvatelstva na Slovensku.

Na sídliště Luník IX proto budou každý týden vyrážet mobilní očkovací týmy. Při prvním kole vakcinace na sídlišti se nechalo naočkovat několik desítek lidí.

Papež František v září navštíví Bratislavu, Košice, Prešov a poutní místo Saštín na západě země. Setká se s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, která ho na Slovensko pozvala, a dalšími ústavními činiteli a také se zástupci židovské obce.

Reklama

Doporučované