Hlavní obsah

Na bohoslužbu s papežem jen s ukončeným očkováním, rozhodli na Slovensku

Foto: Profimedia.cz

Papež František na snímku z letošního července. V září navštíví Slovensko.

Reklama

Jednou z událostí roku bude pro Slováky návštěva papeže Františka. Přílet hlavy katolické církve může v zemi podnítit zájem o očkování.

Článek

Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský totiž v úterý podmínil účast na bohoslužbě s hlavou katolické církve ukončeným očkováním proti koronaviru. „I tímto chceme dosáhnout toho, aby byla návštěva Svatého otce duchovním zážitkem pro co největší počet lidí,“ zdůvodnil ministr své rozhodnutí. Platný certifikát se bude kontrolovat u vstupu na akce.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Očekává se velký zájem

Na podmínce ukončené vakcinace se Lengvarský dohodl s předsedou Konference biskupů Slovenska Stanislavem Zvolenským. „Bylo nám komunikované, že z bezpečnostního hlediska a z hlediska technických možností je tohle jediný reálný způsob, jak počet účastníků radikálně neomezovat,“ citoval Zvolenského deník Sme.

Očekává se, že papežova návštěva vyvolá v katolickém Slovensku, ale i v okolních středoevropských zemích velký zájem. Na setkáních s papežem, který dorazí na Slovensko z Budapešti, bude povolená účast více než tisíce lidí.

U sousedů bude hlava katolické církve ve dnech 12.–15. září. Půjde o pastorační návštěvu, což znamená, že bude František sloužit bohoslužby a setkávat se s věřícími. V plánu má návštěvu Bratislavy, poutního místa Šaštín a východoslovenských měst Prešova a Košic. Právě na východě země přitom v porovnání se západním Slovenskem proočkovanost zaostává a o vakcíny není zájem.

Jedenáct dní na první dávku

Aby zatím nenaočkovaní zájemci o účast na setkání s papežem stihli splnit hlavní pandemickou podmínku, tedy mít minimálně čtrnáct dní po druhé dávce vakcíny, zbývá jim na Slovensku kvůli intervalům mezi dávkami jen 11 dní na první injekci. Na Slovensku platí u vakcín Pfizer a Moderna odstup mezi první a druhou dávkou 28 dní.

V Česku je u vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech interval nově 21 až 23 dní a u vakcíny od firmy Moderna 25 až 35 dní.

Sám papež František je příznivcem očkování. Vakcinace proti nemoci covid-19 je podle něj etická povinnost a zachraňuje životy. Odmítání očkování označil za sebevražedné. Sám je už několik měsíců po očkování.

Reklama

Doporučované