Hlavní obsah

Dělnici ve Vinohradské úkolovali jako sanitářku. Když chtěla vyšší plat, skončila

Záhady Josefa Klímy: V nemocnici ji zaměstnávali jako dělnici, ve skutečnosti ale pracovala jako sanitářka s nárokem na vyšší plat.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Helena Adamcová Kulhánek se ucházela o práci ve fakultní nemocnici v Praze na Vinohradech. Tvrdí, že přestože byla přijata na nekvalifikovanou práci dělnice, ocitla se od prvního dne na covidovém oddělení a dělala práci sanitáře.

Článek

Na konci roku byla situace v nemocnicích vážná, pacientů s covidem rychle přibývalo. Nelze se tedy divit, pokud vedení nemocnice hledalo všechny cesty, jak zajistit péči o pacienty. Jenže dělat práci sanitáře nemůže každý, myslí si Helena Adamcová Kulhánek.

Sama kvalifikaci pro práci sanitářky neměla. A neměla si ji ani kde doplnit, protože rekvalifikační kurzy tehdy byly zavřené. Do vinohradské nemocnice nastoupila jako dělnice, ovšem od první chvíle, jak popisuje, byla v kontaktu s pacienty.

Vedení nemocnice tvrdí, že Helena Adamcová Kulhánek vždy dostávala práci jako dělnice. Pokud dělala něco navíc, porušila prý pracovní povinnosti ona sama.

Helena Adamcová Kulhánek ale na nezákonném zařazení na pozici sanitáře trvá. Dokládá to nejen neostrou fotografií tabule z chirurgické kliniky, ale ukázala nám i lékařskou zprávu ze samotné nemocnice. V té se uvádí, že se zranila při manipulaci s těžkým pacientem. Helena Adamcová Kulhánek má i čestná prohlášení a svědecké výpovědi, že práci sanitářky opravdu vykonávala.

Problém je i v tom, že práce dělníka je podstatně hůře placená než práce sanitáře a Helena Adamcová Kulhánek si to nechtěla nechat líbit a požadovala dorovnání. Odpovědí na tuto žádost byla výpověď na konci zkušební doby, údajně pro neuspokojivé pracovní výkony.

Ve vedení nemocnice byl tehdy současný ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Jak se k věci postavil a jak chce věc řešit současné vedení nemocnice? Podívejte se na reportáž pořadu Záhady Josefa Klímy.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá v premiéře Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované