Hlavní obsah

Dělostřelecká tvrz Bouda se otevře 25. května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dělostřelecká tvrz Bouda u Králík na Orlickoústecku se pro návštěvníky otevře 25. května. K dispozici budou mít i provozní budovu se zázemím, kterou vybudoval Pardubický kraj za 25 milionů korun.

Článek

„Návštěvníci už v provozní budově mohou využít sociální zařízení, ještě se pracuje na vybavení interiéru a na mobiliáři. Na hlavní sezonu už bude vše připraveno,“ řekl ČTK Martin Ráboň, ředitel Společnosti přátel čs. opevnění, která tvrz provozuje.

Návštěvníci budou moci do tvrze vstupovat zřejmě jen v malých skupinách s průvodcem a budou muset mít roušky. „Pokusíme se nasadit více průvodců, aby se chodilo častěji, po hodině, a po menších počtech,“ uvedl Ráboň.

Hejtmanství plánovalo také úpravu vstupního objektu tvrze, která mu má vrátit původní vzhled. Součástí bude také výroba a osazení replik střílny pro těžký kulomet, dvou zvonů pro lehký kulomet, dvou kovových silnostěnných dveří vstupů pro pěší a posuvných pancéřových vrat nákladního vjezdu. Kvůli dvojímu zrušení výběrového řízení však zatím nezačalo, nyní se soutěž opakuje potřetí. Podle Ráboně by se práce dělaly za provozu.

Tvrz bude otevřena do konce září. Provozovatelé zvažují, zda kvůli zkrácení turistické sezony vinou pandemie koronaviru neponechá provoz i ve všední dny, nebo jestli zůstane u tradičních víkendů a státních svátků.

Pardubický kraj Boudu vlastní od roku 2011. Za 11 milionů korun ji elektrifikoval. Do té doby byl provoz zajištěn dieselovými agregáty, které byly hlučné a drahé. Tvrz ročně navštíví kolem 15.000 turistů.

Dělostřelecká tvrz Bouda je jednou z největších pevnostních staveb z 30. let 20. století, které jsou na území republiky přístupné veřejnosti. Tvoří ji pět objektů postavených v nejvyšším stupni odolnosti. Stropy a stěny orientované směrem k nepříteli tvoří vrstva železobetonu o tloušťce 3,5 metru. Měly odolávat účinkům všech tehdy známých zbraní. Tvrz leží na značené turistické stezce i na upravované lyžařské stopě ze Suchého vrchu.

Reklama

Doporučované