Hlavní obsah

Demokraté mají šanci na většinu v dolní komoře. Oživuje to myšlenky na impeachment

Demokraté mají podle průzkumu více než 50% šanci na zisk většiny ve Sněmovně reprezentantů.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Podle průzkumu respektované katedry politologie na univerzitě ve Virginii mají američtí demokraté vůbec poprvé před listopadovými volbami více než padesátiprocentní šanci na zisk většiny ve Sněmovně reprezentantů. Takový úspěch by mohl výrazně oživit myšlenky na impeachment prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Populární průzkum Crystal Ball (křišťálová koule) katedry politologie na univerzitě ve Virginii poprvé před listopadovými volbami dává demokratům šanci na zisk většiny z 218 míst ve Sněmovně reprezentantů. Tým pod vedením profesora Larryho Sabata takový scénář ohodnotil pravděpodobností lehce přesahující 50 procent.

„Po většinu tohoto volebního cyklu šance demokratů na úspěch v nadcházejících volbách rostla, což slibuje těsný boj o většinu,” stojí v komentáři k průzkumu. Podle autorů je k mání nejvíce křesel od konce druhé světové války s výjimkou roku 1992 a demokratům se tak naskýtá výrazněji vyšší šance zisku než republikánům.

Pokud by demokraté na většinu v dolní komoře dosáhli, podle deníku The Independent by to v jejich táboře mohlo oživit myšlenky na impeachment, tedy ústavní žalobu s cílem odvolání amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Pokus o impeachment dostává první právní obrysy právě ve Sněmovně reprezentantů.

List zároveň dodává, že taková myšlenka není mezi řadou prominentních demokratů populární. Obávají se prohloubení rozkolu americké společnosti a ohrožení šancí na úspěch v nadcházejících prezidentských volbách, které se konají v roce 2020. Impeachment však má mezi členy strany i své příznivce.

Mezi odpůrce takového kroku patří mimo jiné i Nancy Pelosiová, která aktuálně demokratické menšině v dolní komoře velí. V případě listopadového úspěchu by ale pozice osmasedmdesátileté lídryně mohla být ohrožena.

Nová vůdčí postava by se pak mohla nově získanou pozici snažit upevnit ostrým postupem proti Donaldu Trumpovi, naznačuje list.

V historii Spojených států impeachmentu z prezidentů čelili pouze Andrew Johnson v roce 1868 a Bill Clinton v roce 1998. Ani v jednom případě nebyl pokus o odvolání úspěšný. První jmenovaný se odvolání vyhnul díky pouhému jednomu hlasu.

Zřejmě nejvhodnějším kandidátem na úspěšný impeachment zůstává z amerických prezidentů Richard Nixon. Ten však kvůli aféře Watergate odstoupil dříve, než američtí zákonodárci stihli o jeho odvolání hlasovat.

Reklama

Doporučované