Hlavní obsah

Demonstranti v Hongkongu zdemolovali obchodní dům, pak se vrhli na policii. Ta použila slzný plyn

Skupinka radikálních demonstrantů poničila v Hongkongu obchodní centrum.Video: AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie zasáhla slzným plynem proti protestujícím před nákupním střediskem na předměstí Sha Tin, které radikální demonstranti předtím poničili spolu s přilehlou vlakovou stanicí.

Článek

Demonstrace v Hongkongu se v neděli po poklidném začátku znovu vyhrotily. Lidé na ulicích zapálili barikády a házeli na policisty dlažební kostky. Menší skupiny protestujících se sešly také na některých místech v centru města, informoval hongkongský list South China Morning Post.

Asi tisícovka demonstrantů se začala v nákupním středisku scházet kolem 14:00 místního času (08:00 SELČ). Zpočátku zpívali a skládali origami s prodemokratickými nápisy. Několik protestujících pak začalo lepit nálepky a také sprejovat nápisy na výlohy obchodů společností, které jsou podle nich napojeny na pevninskou Čínu.

Podívejte se, jak vypadaly v Hongkongu sobotní protesty

Sobotní protesty v Hongkongu. Video: Seznam Zprávy

Radikální skupina demonstrantů uprostřed nákupního střediska pošlapala čínskou vlajku, kterou poté roztrhanou hodila do blízké řeky. Na zem střediska protestující vylili mýdlovou vodu a vytrhali odpadkové koše a další vybavení. Sundali také velké skleněné tabule, které použili ke stavbě barikád.

Po příjezdu policie demonstranti nákupní středisko opustili a přesunuli se ven, kde zapálili barikády a začali na policisty házet dlažební kostky a další předměty. Pořádkové síly odpověděly několika salvami slzného plynu, čímž protestující rozdělily na menší skupinky, které policisté dále pronásledovali.

Úřady nákupní středisko i přilehlou vlakovou stanici uzavřely. Kromě toho omezily provoz i na stanici Nam Cheong, kterou poničila jiná skupina demonstrantů.

Policisté také zasahovali na stanici Kowloon, kterou dopravní společnost rovněž z bezpečnostních důvodů uzavřela. Asi 50 policistů zde zasáhlo proti stovce demonstrantů, kteří se rozutekli do přilehlého luxusního nákupního střediska v budově mezinárodního obchodního centra, která je nejvyšší v této bývalé britské kolonii. Má 118 pater a sídlí v ní řada mezinárodních investičních bank a finančních společností.

Reklama

Související témata:

Doporučované