Hlavní obsah

Deník Miloše Čermáka: Sexy mozek se vrací. Seznamte se! Tohle jsou sapiosexuálové, lidé, kteří se zamilují do vašeho chytrého mozku

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: Miloš Čermak

Další díl Deníku Miloše Čermáka o fenoménech naší doby.

Reklama

Pro nás v Česku to není žádná novinka. Bývalá manželka jednoho z našich bývalých premiérů, ne zrovna oblíbených, řekla už v roce 2007 v rozhovoru pro MF Dnes: „Na muži je nejvíc sexy jeho mozek.” Je tu další díl Deníku Miloše Čermáka.

Článek

Evidentně věděla víc než my, kteří jsme dotyčného politika viděli z větší vzdálenosti trochu jinak. Ale ani „sexy mozek” nakonec na šťastné manželství nestačil, byť to rozhodně nemusí znamenat, že nic jako intelektuální přitažlivost neexistuje.

Jen pro ni dnes máme speciální termín, a pomohla ho proslavit francouzská ministryně Marlène Schiappaová. Což není překvapivé: už to, že v jejím křestním jméně je opačná čárka nad e a že její příjmení se zuby nehty brání elegantnímu přechýlení do češtiny, tak nějak prozrazuje její intelektuální nadřazenost.

Schiappaová, mimo jiné autorka několika románů, dostala minulý týden v novinovém rozhovoru otázku, zda souhlasí s jednou z hrdinek ze svého románu Nanejvýš čtyři hodiny spánku (česky vyšel v roce 2015). Ta v knize tvrdí, že bývalý francouzský premiér Alain Juppé je „nejvíc sexy muž ve Francii.”

Sapiosexuálové jsou tady

„Ano, jsem sapiosexuálka,” odpověděla šestatřicetiletá politička. A oheň byl na střeše.

Všeobecně přijímaná definice zní, že jde o člověka, kterého na jeho partnerovi nejvíc přitahuje jeho inteligence.

Nikoli, že mu je sympatická nebo že je pro něj důležitá, ale že je opravdu tím hlavním, co v něm vyvolává sexuální vzrušení. Což může znamenat úplně nové metody v seznamování. Žádné „Slečno, můžu vás pozvat na skleničku?”, ani zamilované mrkání dlouhými řasami. Hledáte nezávazný sex? Stačí se posadit na bar a začít řešit diferenciální rovnice.

Foto: Miloš Čermák

„Sexy mozek znovu v akci.“

O deset hodin později se probudíte vedle nejhezčího člověka, který v baru byl. Bude vám úplně jedno, jestli to bude muž, žena nebo třeba někdo s pohlavím s pořadovým číslem 39. Bude to sapiosexuál. A vy se jen budete divit, proč je kolem postele tolik poházených zmačkaných papírů s vyřešenými slovními úlohami.

Termín „sapiosexuál” podle webového magazínu Mashable vymyslel v roce 1998 internetový uživatel wolfieboy, a to v článku na blogovacím serveru LiveJournal. V něm píše, že ho sexuálně nezajímá pohlaví, minimálně v tom technickém smyslu.

„Chci pronikavou, zvídavou, bystrou a provokující mysl. Chci někoho, pro koho je předehrou filosofická diskuse,” píše.

Termín do angličtiny i dalších jazyků začal pronikat až mnohem později, podle statistik vyhledávačů po roce 2010. Ruku v ruce s tím, jak se celkově mění pohled na sexualitu.

Když si na některých webových stránkách můžeme v profilu vybrat ze 30, 40 nebo dokonce 70 různých pohlaví, proč bychom neměli mít sexuální orientaci, omezující se výhradně na inteligenci?

Sexy mozek je zase in

Poptávka po chytrých partnerech navíc v posledních letech sílí v seznamovacích aplikacích, které jsou dnes místem číslo jedna, kde se dnešní dospívající a dvacátníci seznamují. Výskyt slova „sapiosexuál” se v aplikacích jako Tinder nebo OKCupid zvýšil meziročně o desítky procent.

V roce 2017 dokonce vznikla aplikace Sapio, která uživatelům nabízí partnery právě na základě toho, jak si vyhovují dle intelektu. Ale není to zas AŽ TAK horké, vzhledem k tomu, že i v této aplikaci jsou fotky.

Jak to tedy je, může být intelekt opravdu tím, co nás na druhém člověku sexuálně vzruší? Bez ohledu na to, jak vypadá, jaké má zájmy či co dělá, nebo dokonce jaké je jeho pohlaví? Psychologové o tom spíš pochybují. Žádné solidní studie v tomto ohledu neexistují.

Kritici Schiappaové mají jasno. Ministryně, která patří mezi oblíbence prezidenta Macrona a patří mezi nejznámější členy francouzské vlády, je přebornicí v PR. A to zejména své osoby. Ostatně komunikaci také vystudovala, na univerzitě v Grenoblu, poté, co po roce odešla ze studia geografie na Sorbonně.

Soustava rovnic a Rubikova kostka

Je to povýšená snobská póza, nic jiného, tvrdí kritici. V posledních dnech se jich vynořilo nepočítaně, zprava i zleva. Francouzi patří k národům, které si potrpí na ženskou krásu a dvoření mužů. Ostatně když politici schvalovali zákony, podle nichž lze například pokutovat hvízdání na ženy, byla to Schiappaová, která tvrdila, že nechce zabít „krásu francouzského flirtu”.

I do Francie dorazilo hnutí #metoo, a jak je u této země obvyklé, pojmenovala si ho po svém a originálně. Hashtag #balancetonporc lze volně přeložit jako „ukaž na své prase”. Tak aspoň víme, jak politička své vyznání neodolatelnému intelektu myslí. „Oh la la, když prase, tak ať je aspoň chytré.”

Ono je to lákavé, tvrdit o sobě, že vás vzrušuje inteligence. Protože to musí znamenat, že i vy jste chytří, neboli tzv. máte za ušima. Kdybyste byli blbí jako pučtok (tedy nástroj určený k čištění hlavní zbraní), případně vantroky (dřevěné žlaby přivádějící vodu do mlýna), pak byste se určitě k téhle kuriózní sexuální orientaci nehlásili.

A pak je tu ještě jedna věc. Jak moc inteligentní musí být člověk, aby sapiosexuála sexuálně vzrušil? Nebude náhodou vadit, když bude inteligentnější než on? Nebo dokonce o hodně inteligentnější?

Plus malý rýpavý dotaz. Je to opravdu inteligence, kterou sapiosexuálové u ostatních hodnotí? Nepřitahuje je (a vlastně nás všechny) spíš to, když má někdo nám podobný vkus a názory? A nehledáme teď ve skutečnosti lidi, jejichž prostřednictvím se ujistíme, že jsme sami chytří … třeba jako opice?

Chci vidět důkazy. Až Pornhub založí kategorii „sexy mozky” a uživatelé se tam budou dívat na videa lidí, kteří a) skládají Rubikovu kostku, b) počítají soustavy rovnic či c) píší eseje o budoucnosti Evropy, dejte mi vědět.

Pak můžeme v debatě o sapiosexualitě pokračovat.

Reklama

Doporučované