Hlavní obsah

Denní přehled: Vyhozen plukovníkem, po šesti týdnech venku a Babiš bez plánu

Foto: Profimedia.cz

V neděli se mohly děti ve Španělsku poprvé za dobu rozsáhlých a velmi přísných vládních opatření vyřádit venku.

Reklama

Článek

Nouzový stav nepotřebujete, vzkazují experti vládě. Plukovník Prymula vyhodil akademika Münicha z jednání na ministerstvu a španělské děti mohly po 6 týdnech na vzduch. Poslechněte si denní přehled toho nejdůležitějšího.

Nakupujeme podle Babiše

Od pondělí se mohou otevřít obchody s plochou do 2500 metrů čtverečních mimo obchodní centra se samostatným vchodem. Andrej Babiš už třetího dubna tvrdil, že má v ruce analýzu, jak s otevíráním obchodů začít. Když jsme ale pátrali po premiérových plánech a datech, na základě kterých se měla otevřít kadeřnictví nebo prodejny obuvi, došli jsme k jedinému závěru: Babiš v ruce žádný harmonogram neměl.

Prodloužit, nebo neprodloužit nouzový stav do 25. května?

Poslanci o tom budou hlasovat zítra odpoledne, šéf krizového štábu Hamáček tvrdí, že je prodloužení nezbytné. Podle analýzy, kterou dala dohromady Rekonstrukce státu společně s ústavními experty, ale není nouzový stav jediným řešením současné krize: většinu opatření proti šíření viru lze stejně dobře realizovat i podle současných zákonů.

Plukovník Prymula mě vyhodil

To napsal na svůj facebookový účet ekonom Daniel Münich, který je členem ekonomického poradního týmu Ústředního krizového štábu. Epidemiolog ekonoma vykázal z pravidelného jednání laboratorního týmu na Ministerstvu zdravotnictví, protože je prý kritický k řízení epidemie. „Ano, je to pravda. Pan Münich pouze všechny masmediálně dehonestuje,“ potvrdil roztržku Prymula.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru si můžete objednat ZDE. Chodí každý všední den.

Po šesti týdnech venku

V neděli se mohly děti ve Španělsku poprvé za dobu rozsáhlých a velmi přísných vládních opatření vyřádit venku. Ven mohou pouze na hodinu denně, do 1,5kilometrové vzdálenosti od domova, v doprovodu rodičů.

Virtuálně lze i protestovat, jak otestovali v Rusku

Demonstranti umístili na mapy ruského vyhledávače Yandex tisíce špendlíků se vzkazy vyjadřujícími nespokojenost s vládním postupem během krize – fígl je v tom, že špendlíky jsou umístěné před budovami úřadů a ministerstev.

Reklama

Související témata:

Doporučované