Hlavní obsah

Derby pražských „S“ bude vždycky svátkem, říká matador Ulrich

Víkendový rozhovor Tomáše Vzorka o derby pražských „S“.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Velké pražské derby, jak se přezdívá zápasům mezi Spartou a Slavií, pískal dvakrát. A tvrdí, že nezáleží na tom, jestli se bojuje o titul, nebo by týmy hrály střed tabulky, vždycky to podle něj bude fotbalový svátek. „Ta rivalita je odvěká, vždyť první zápas se hrál už někdy na konci 19. století,” říká bývalý mezinárodní rozhodčí Jiří Ulrich.

Článek

V naší lize patří derby mezi pražskými S mezi nejprestižnější duely - i z pohledu rozhodčích. „Ten rozhodčí je vždycky i pod drobnohledem médií, dělají se s ním rozhovory, je to trochu jiné,” potvrzuje Ulrich. Jako rozhodčí si zároveň nemůže dovolit být fanouškem, a to dokonce ani po letech. „Asi bych se k tomu vůbec neměl vyjadřovat, já fandím rozhodčím, aby to zvládli co nejlépe,” volí diplomatickou odpověď na otázku, komu sám fandí.

Sám se rozhodčím stal už jako mladý, když pochopil, že jako hráč se v lize neuplatní. „Navíc jsem to měl v rodině, táta byl také rozhodčím, takže to byla jasná volba,” vzpomíná. Profese sudího se podle něj neustále vyvíjí s tím, jak se posunuje fotbal. „Dnes je všechno daleko rychlejší, hráči a s nimi i rozhodčí naběhají mnohem více kilometrů než dříve,” myslí si.

Během své kariéry pískal celou řadu důležitých zápasů. Cení si i zkušeností v mezinárodních duelech, přesto na některé sny nedosáhl. „Pískat na mistrovství světa a dostat tam třeba finálový zápas, to jsou opravdu jen sny,” říká.

Celý rozhovor s bývalým mezinárodním rozhodčím a také delegátem UEFA Jiřím Ulrichem najdete ve videu u tohoto článku. Víkendový rozhovor se vysílá na Seznam TV vždy v sobotu a v neděli v 10.15 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované