Hlavní obsah

Desetiletý chlapec se schoval v podvozku boeingu. Let nepřežil

Foto: commons.wikimedia.org/Duan Zhu

Chlapec letěl na podvozku Boeingu 777.

Reklama

Stroj letěl z Afriky do Franice. Dítě několikahodinovou cestu nepřežilo.

Článek

Desetiletý chlapec vlezl v úterý večer na letišti v Pobřeží slonoviny do štěrbiny v podvozku Boeingu 777. Informoval o tom britský deník The Times.

Černého pasažéra si v prostoru nad přistávacími kolečky nikdo nevšiml, a tak letadlo společnosti Air France vzlétlo a nastavilo kurz na pařížské letiště Charlese de Gaulla. Chlapec během letu v mrazivých podmínkách zemřel.

Podle deníku The Guardian se dítě za letu buď udusilo, nebo umrzlo. Mrtvé tělo objevili pracovníci letiště ve středu, když se chystali boeing na pařížském letišti zaklínovat.

Podle oficiálního vyjádření letiště v Abidžanu za tragédii může bezpečností pochybení, kvůli kterému se chlapec mohl na podvozku ukrýt.

„Tato lidská tragédie poukazuje mimo jiné na fakt, že ostraha na letišti v Abidžanu silně pochybila,“ pronesl zdroj z letiště pro agenturu AFP.

Letecká společnost Air France vyjádřila nad smrtí chlapce hluboký zármutek. Nalezené dítě bylo podle aerolinky spoře oděné. Ve výšce kolem deseti tisíc metrů se teplota vně letadla pohybuje kolem minus 50 stupňů Celsia.

Z letadla spadl na londýnskou zahradu

Nebylo to poprvé, co se některý z afrických obyvatel v zoufalé snaze dostat se do Evropy uchytil na podvozku letadla.

Například v červenci spadl africký černý pasažér z letadla na zahradu jednoho z domů na jihu Londýna. Neznámý muž se tehdy na letišti v Nairobi pravděpodobně chytil přistávacích koleček.

Podle BBC spadl muž sotva jeden metr od Londýňana, který se na zahradě opaloval.

Úterní tragédie šokuje hlavně nízkým věkem dítěte, které se snažilo doletět do Evropy. Podobný případ se stal naposledy v roce 2013, kdy ve Francii nalezli dítě na podvozku letadla, které přilétlo z Kamerunu.

Reklama

Doporučované