Hlavní obsah

Z Aleppa jel do Británie v chladicím kontejneru, kde skoro umrzl. Syřan popsal praktiky pašeráků lidí

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Kamion, ve kterém policie ve středu našla 39 mrtvých lidí.

Reklama

Na Britských ostrovech nadále probíhá vyšetřování ohledně nalezených 39 mrtvých lidí v chladírenském kontejneru v kamionu. Britská média dnes informovala, že mrtví pochází z Číny, policie to vzápětí potvrdila. Zpravodajská stanice BBC na pozadí tohoto případu připomněla příběh Syřana, který se do Británie v roce 2015 dostal schovaný rovněž v nákladním prostoru chladírenského kamionu převážejícím mražené maso.

Článek

Ahmadu Rašídovi trvala cesta ze syrského Aleppa do Británie 55 dní. Zemi tehdy opustil, stejně jako ostatní migranti, kvůli probíhajícímu válečnému konfliktu. Do Británie se mu podařilo dostat v nákladním prostoru kamionu, který převážel mražená kuřata a jiné maso.

„Řekli nám – teď tu budeme stát dvě hodiny a pak se to vyřeší. Jenže uběhly dvě hodiny a kamion pořád stál na místě. Lidé uvnitř začali kašlat a mrznout. Museli jsme tak bušit na vrata kamionu a prosit převaděče, aby nás pustili ven,” líčil vzpomínky Rašíd v dokumentu BBC.

Foto: Twitter.com/jackahmed12, Seznam Zprávy

Ahmad Rašíd do Británie uprchl v roce 2015.

Nejnáročnější a nejnebezpečnější část cesty přišla podle Syřana v momentě, kdy se ocitli ve francouzském přístavu v Calais. „Dochází tam k velkému množství trestných činů. Pašeráci tu náhodně nakládají lidi do přívěsu kamionů, aniž by jim řekli, kam je vezou,” uvedl Rašíd.

Rašídovo rozhodnutí pro něj podle jeho slov v roce 2015 představovalo otázku života a smrti. „Odhodlal jsem se k tomu proto, že jsem byl opravdu zoufalý. Zpětně si říkám: ‚To je nemožné, to je šílené, nikdy jsem to neměl dělat.’ Když si ale tehdejší zoufalou situaci vybavím, všechno to bombardování a ostřelování, tak si myslím, že bych to udělal znovu,” uzavřel Syřan.

Policie vyslýchá podezřelého

Essexská policie pokračuje ve vyslýchání řidiče kamionu Mo Robinsona ze severoirského města Portadown. Pětadvacetiletého muže podezřívá z vraždy devětatřiceti lidí včetně jednoho teenagera, které ve středu policie našla mrtvé v nákladním voze chladírenského kamionu.

Kontejner se na jihovýchod Anglie dostal v noci na středu z belgického přístavu Zeebrugge. Podle vyšetřovatelů byl zřejmě ihned poté naložen na severoirský tahač. Zda o lidech v kontejneru v tom okamžiku jeho řidič věděl, není jasné.

Vyšetřovatelé ze Severního Irska v souvislosti s případem prohledávají dva domy. Národní vyšetřovací agentura uvedla, že pracuje na identifikaci „organizovaných zločineckých skupin, které se na případu mohly podílet”.

Foto: twitter.com/PelegrinVargas, Seznam Zprávy

Pětadvacetiletý řidič kamionu Mo Robinson.

Dnes britská policie potvrdila, že nalezení mrtví pochází z Číny. Kvůli informaci se do případu už vložila i čínská ambasáda, která vyslala svého pracovníka, aby zprávu ověřil, informovala o tom agentura AFP.

Vyšetřovatelé původně pracovali s verzí, že kamion přijel z Bulharska a do Británie se dostal přes přístav Holyhead na severu Walesu. Bulharské ministerstvo zahraničí ale později uvedlo, že vůz byl sice v zemi registrovaný na firmu vlastněnou irskou občankou, Bulharsko ale opustil den po registraci a od té doby se tam nevrátil.

Bulharský premiér Bojko Borisov prohlásil, že stát s úmrtími neváže žádná další spojitost. Podle policie je navíc „velmi nepravděpodobné”, že by oběti byly bulharského původu.

Podle informací britských médií oběti v kamionu pravděpodobně umrzly – teplota se v přívěsu pohybovala okolo minus 25 stupňů Celsia.

Irský předseda vlády Leo Varadkar ujistil, že je připraven zahájit ve věci vyšetřování, pokud se prokáže, že kamion během cesty projížděl Irskem.

Reklama

Doporučované