Hlavní obsah

Desetinové drama vrcholí. Hlasy se stále sčítají v šesti amerických státech

Sčítání hlasů ve státu Georgia, kde Trumpova volební kampaň chce, aby soud sčítání pozastavil.Video: AP

 

Reklama

Napínavé sčítání hlasovacích lístků v rámci amerických prezidentských voleb 2020 pokračuje na Aljašce, v Arizoně, Georgii, Nevadě, Severní Karolíně a Pensylvánii. Kdy lze očekávat konečné výsledky a kde to „vázne“?

Článek

Více cest k vítězství má nyní Joe Biden, jemuž šance silně vzrostly, když mu projekce přisoudily vítězství v Michiganu a Wisconsinu, což jsou státy, které před čtyřmi lety ovládl Trump. V případě zisku Arizony by Bidenovi stačilo ovládnout jakýkoliv z dosud nerozhodnutých států kromě Aljašky. Řada z nich má ve středu ráno a odpoledne SEČ zveřejnit další dílčí výsledky.

Letos bylo předem jasné, že proces předpovídání výsledků voleb bude přinejmenším komplikovaný, a to kvůli nebývalému množství korespondenčních hlasů a variantě předčasného hlasování, kterou využily miliony Američanů.

Aljaška

Stávající prezident Trump se na Aljašce ujal vedení a obecně se očekává, že zde zvítězí, píše AP. Stále je však podle Reuters spočítáno pouze 56 % hlasů, přičemž Trump nad Bidenem vede v poměru 62,9 % k 33 %.

Minimálně 122 233 korespondenčních a předčasně odevzdaných hlasů bude podle listu The New York Times spočítáno až příští týden. Podle zákonné lhůty státu je navíc možné přijímat hlasy, které poštou dorazí před 18. listopadem.

Arizona

Podle stanice Fox News a agentury AP v Arizoně vyhraje Biden, čímž by si zajistil již 264 volitelů z potřebných 270 pro celkové vítězství. Řada médií je však ohledně projekce v tomto státu na jihozápadě USA opatrná.

Podle Reuters je zatím spočítáno 86 % hlasů, ve vedení je Biden s 50,5 procentních bodů oproti Trumpovým 48,1 procentních bodů. Později ve středu mají být zveřejněny oficiální výsledky zejména v okrese Maricopa, v němž se nachází hustě osídlený Phoenix.

Sčítací místnost v Maricopě hlídají policisté, protože se před ní shromáždila skupina protestujících, z nichž jsou někteří údajně ozbrojeni. Podle nich došlo ve státě k volebnímu podvodu, řada z nich má oblečení s protrumpovskými hesly a transparenty.

Georgia

Georgia je podle CNN také jedním z mála států, který ani po více než 50 hodinách od uzavření volebních uren nemá jasno o vítězi. Podle projekcí agentury AP v Georgii zvítězí Trump s 49,6 % hlasů, Biden dosáhne na 49,2 % hlasů.

Brad Raffensperger, zodpovídající ve státu Georgie za průběh voleb, uvedl, že stále zbývá zhruba 90 tisíc nespočítaných hlasovacích lístků. Konečný výsledek podle něj lze očekávat ve středu večer místního času.

Je-li rozpětí mezi kandidáty menší nebo rovné 0,5 procentního bodu, může kandidát ve státě Georgia podle Reuters do dvou pracovních dnů požádat o přepočítání výsledků.

Nevada

Biden ve státu Nevada podle nyní dostupných výsledků vede o 0,6 procentního bodu, zbývá však ještě sečíst asi 14 procent lístků.

Podle CNN budou zbývající hlasy – převážně korespondenční – finálně spočítány a výsledky oznámeny ve čtvrtek do 12:00 hodin východního času (18:00 SEČ).

Okres Clark, který je domovem Las Vegas, zatím spočítal 84 procent hlasů. Ve městě Las Vegas se střetli zastánci přepočítávání všech hlasů s pravicově zaměřenými demonstranty s transparenty „zastavte tu krádež“, kteří se domnívají, že se v tamních sčítacích místnostech podvádí ve prospěch demokratů. Podle médií pro to však neexistují žádné důkazy.

Severní Karolína

V Severní Karolíně je spočítáno 95 % hlasů. Vedení se zatím drží Trump, který podle projekcí AP ve státě i zvítězí. Agentura Reuters uvádí, že Trumpa volilo 50,1 procentních bodů voličů, Bidena 48,7.

Severní Karolína umožňuje do voleb započítat poštovní lístky odeslané ve volební den nebo dříve, pokud jsou doručeny do 12. listopadu.

Ve středu ráno Bidenův tým uvedl, že oznámení konečného výsledku bude trvat několik dní. Podle Reuters je možné, že výsledek bude znám až příští týden.

Pensylvánie

Klíčové bitevní pole v Pensylvánii varovalo, že výsledky ve středu možná spočítány nebudou. Podle CNN bylo ve státě zatím spočítáno alespoň 71 % hlasovacích lístků. Přesto z celkového počtu nespočítaných zbývá 763 000 hlasovacích lístků.

Podle Reuters zatím v Pensylvánii vede Trump s 50,7 procentních bodů hlasů, Bidena volilo 48,1 procentních bodů lidí.

Na Pensylvánii se upírá zřejmě největší pozornost obou táborů. Trump tam totiž podle očekávání nejprve výrazně vedl, se sčítáním poštovních hlasů však svůj náskok postupně ztrácí. Pokud by v Pensylvánii zvítězil Biden, stal by se prezidentem USA bez ohledu na výsledek ve zbylých státech, píše CNN.

Místní úředníci podle NYT očekávají, že většina hlasů bude spočítána do pátku 6. listopadu. Korespondenční hlasovací lístky tam mohou přijímat do tří dnů po volbách, pokud byly odeslány ve volební den nebo dříve.

Pokud kandidát zvítězí o méně než 1 procentní bod, je podle pensylvánského práva nutné hlasy přepočítat.

Wisconsin

Trumpův tábor v některých státech zahájil právní bitvy, jak již dlouho dopředu avizoval. Kromě Pensylvánie a Michiganu, kde usiluje o zastavení sčítání hlasů, požádal rovněž o přepočet lístků ve Wisconsinu.

Podle webu Washington Post se přepočítání ve státě Wisconsin automaticky provádí na státní náklady, když je rozdíl mezi dvěma kandidáty menší než 0,25 procentního bodu. Kandidát však může požádat o přepočítání, kdykoli je rozdíl menší než 1 procentní bod, pokud souhlasí, že za přepočet zaplatí.

Reklama

Doporučované