Hlavní obsah

Video: Desítky mrtvých i raněných. Obří vlakové neštěstí zasáhlo Tchaj-wan

Záchranné práce nadále pokračují.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Osobní vlak vykolejil v tchajwanském tunelu po nárazu do vozu, který mu stál v cestě. Několik lidí během neštěstí zemřelo, tamní policie eviduje desítky zraněných.

Článek

Čtyřicet osm lidí přišlo o život při vykolejení vlaku na východě Tchaj-wanu, kolem sta lidí pak vyvázlo se zraněním, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo dopravy.

Vlak převážel asi 350 lidí a k nehodě došlo v oblasti Chua-lien kolem deváté hodiny ranní tamního času, informuje agentura AP. Vůz mířil na jih k městu Tchaj-tung, jen pár dní přes svátkem Qingming, kvůli kterému lidé na Tchaj-wanu často cestují do jiných regionů.

Lidé na místě nehody již sdíleli fotografie a videa, které neštěstí zachycují. Ze záběrů je možné vidět například pasažéry vylézající z otevřených dveří vozu těsně před vjezdem do tunelu nebo poničené části vlaku.

Podle listu The Guardian bylo obtížné se uvnitř tunelu k některým vozům dostat, a panovaly tak obavy, aby někteří nezůstali ve vlaku uvězněni. Tamní hasiči uvedli, že z předních vozů bylo evakuováno 80 až 100 lidí, ale některé vozy byly kvůli zdeformování těžko přístupné.

V troskách zůstalo uvězněno kolem 70 lidí, uvedla s odvoláním na policii agentura Kjódó, záchranáři je postupně dostávají ven. Asi šest desítek zraněných se již podařilo přepravit do nemocnic, dodala agentura AFP.

Zprávy o nehodě uvádějí, že do cesty se vlaku vyjíždějícímu z tunelu připletlo nákladní auto. Podle svědectví odvysílaného v tchajwanské televizi měl vůz před vlak spadnout. Vlak kvůli nárazu vykolejil – jeho značná část zůstala v tunelu napospas osudu, kde vlivem událostí vagony narážely do jeho stran.

Tchaj-wan má hustou železniční síť a každý den tam vlak použije přes půl milionu lidí. Vykolejení vlaku v říjnu 2018, které si vyžádalo životy 18 lidí a více než 360 zraněných, bylo označováno za nejhorší železniční neštěstí na ostrově za více než čtvrt století.

Reklama

Související témata:

Doporučované