Hlavní obsah

Děti do škol v březnu, i plán rozvolnění. Toto chtějí hejtmani po Babišovi

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Všichni hejtmani se dohodli na tom, že vládu požádají o nové vyhlášení nouzového stavu, ten zatím končí dnes o půlnoci. Mají ale několik podmínek, které musí kabinet Andreje Babiše postupně začít plnit.

Článek

Krajští hejtmani se v neděli dohodli s premiérem Andrejem Babišem na tom, že společně požádají vládu o vyhlášení nouzového stavu na dalších 14 dní.

„Podali jsme to, protože nás o to pan premiér požádal. A vnímali jsme, že někteří hejtmani mají ve svých krajích situaci velmi vážnou. Mají přeplněné nemocnice. Nechtěli jsme dopustit, aby každá část republiky fungovala jinak. Teď jsme v situaci, že půlka lidí se na nás zlobí, že se neotevře země, a půlka lidí z toho měla naopak obavy,“ řekl v pořadu OVM v České televizi jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS).

Hejtmani však na oplátku chtěli po vládě, aby splnila řadu podmínek. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický redakci Seznam Zpráv řekl, o jaké podmínky jde.

Nouzový stav bude platit 14 dní přesně, začít má v pondělí. První podmínkou je, že jde o mimořádné opatření a zodpovědnost nese vláda. Ta musí přijmout pandemický zákon, dále musí přijmout plán na postupný návrat dětí do škol od 1. března. Nejprve půjdou první stupně základních škol, ale také poslední ročníky a maturitní ročníky a poté následující. Mezi požadavky je i očkování pedagogických pracovníků.

„Požadujeme další kultivace opatření v rámci maloobchodu, služeb, kultury a amatérského sportu - s tím, že uvolnění nenastane zítra, ale na dalších jednáních chceme mít jasný harmonogram postupného uvolnění - přesných podmínek, za kterých je to možné dělat,“ uvedl Netolický.

Další požadavek je na urychlené samotestování ve firmách a u velkých zaměstnavatelů. Podmínky chtějí mít hejtmani jasné k 1. březnu. Již od pondělí má začít platit další požadavek, tím je zrušení omezení úředních hodin na úřadech.

Hejtmani také chtějí pravidelná týdenní jednání Asociace krajů s vládou o nových případných úpravách protiepidemických opatření. Hejtman Martin Kuba dodal, že již v úterý se má setkat premiér Babiš s opozicí, aby společně začali řešit protiepidemickou legislativu Pirátů.

Prodloužení dosavadního nouzového stavu Sněmovna hlasy opozice ve čtvrtek odmítla. Dnes o půlnoci tak skončí. Na nouzový stav jsou přitom navázána protiepidemická opatření.

Vystrčil: Nové vyhlášení nouzového stavu je protiústavní

Nyní se tedy zdá, že vláda na základě žádosti hejtmanů vyhlásí nouzový stav nový, a to na 14 dnů. Podle ústavních právníků a šéfa Senátu Miloše Vystrčila je ale opětovné vyhlášení nouzového stavu protiústavní.

Týká se to podle něj i případu, kdy o nouzový stav požádají hejtmani. „Zruší-li Poslanecká sněmovna nouzový stav anebo nerozhodne o jeho prodloužení, nesmí vláda bezprostředně rozhodnout o vyhlášení obdobného nouzového stavu dalšího. V takovém případě by se totiž kontrolní působnost Poslanecké sněmovny vyprázdnila,“ uvedl Vystrčil. Upozornil kabinet ANO a ČSSD, že právní řád nabízí řadu prostředků pro boj s epidemií, aniž by při tom bylo nutné „obcházet či pošlapávat ústavní pořádek“.

S tím souhlasí také ústavní právníci Jan Wintr a Jan Kysela, podle kterých je nové vyhlášení nouzového stavu v rozporu s ústavním zákonem o bezpečnosti ČR.

Ten stanovuje, že vláda může vyhlásit nouzový stav maximálně na třicet dnů a lze jej prodloužit pouze po souhlasu Poslanecké sněmovny. Poslanci však ve čtvrtek další prodloužení odmítli. „Kdyby šlo ustanovení zákona vykládat tak, že vláda pokrčí rameny a vyhlásí nouzový stav nový, činí to tuto právní úpravu nepoužitelnou,“ podotkl Jan Wintr.

Nouzový stav tedy podle něj nelze za těchto okolností prodloužit ani vyhlášením nového. „Vláda by Sněmovnu vůbec nepotřebovala. Takový výklad by byl hloupý a proti duchu článku 6 zákona,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované