Hlavní obsah

Děti, nezapomínejte zlobit, radí už 10 let Kašpárek v rohlíku

Rozhovor s Kašpárkem v rohlíku.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Začalo to jako představení oblastního divadla pro děti. A zanedlouho se z „bejbypanku” stal fenomén, který několikrát vyprodal Lucernu.

Článek

David Koller, Tonya Graves, Milan Cais, Blanka Šrůmová... Seznam hvězd české pop music, které se během deseti let existence zapojily do projektu Kašpárek v rohlíku, je dlouhý. A ukazuje, že se původní dětské představení Jihočeského divadla autora a režiséra Davida Dvořáka změnilo v něco, s čím jeho tvůrci nemohli ani v bujných snech počítat. Protože na začátku byly ambice mnohem skromnější.

„Možná nám bylo na začátku jen líto vyhodit písničky a kostýmy. Možná jsme sobci a dělali jsme to na začátku jen pro naše děti. A ono se to líbilo i těm ostatním,” říká osobně Kašpárek v rohlíku, maskot a divoký tanečník všech „bejbypankových” představení, která od roku 2007 nestále se proměňující ansámbl odehrál.

Takových koncertů zvládne Kašpárek během roku zhruba padesát. A všude přesvědčuje děti i jejich rodiče, že písničky pro děti mohou být dohromady chytré, vtipné i trochu dojemné. Jako když celý sbor zpívá cover verzi slavného hitu „Should I Stay Or Should I Go” skupiny The Clash s českým textem „Čůrej sem a čůrej tam” nebo když se z perspektivy destiletého hocha dozvídáte, co se stane, když se před tabulí objeví učitelka, která vypadá jako Angelina Jolie.

„Někdy mám pocit, že se na koncertech víc baví maminka a dítě sbírá kamínky,” říká Kašpárek v rohlíku. „Ale děti si pak si ty písničky pamatují. Co my vlastně víme, jak se děti baví...”

V sobotu 2. září oslavuje Kašpárek své 10. narozeniny celodenním rodinným festivalem Kefír na zámku Kačina u Kutné Hory. Oslavy vyvrcholí 9. prosice opět v pražské Lucerně. Bejbypank dobyl Česko a jak si pochvalují jeho tvůrci: Další generace posluchačů neustále dorůstají.

Podívejte se nahoře ve videu na celý rozhovor s Kašpárkem v rohlíku.

Reklama

Související témata:
David Dvořák

Doporučované