Hlavní obsah

Dětský filmový festival Oty Hofmana bude letos věnován cestování

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Tématem letošního 53. Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově bude cestování. Pořadatelé ponechali téma z loňského roku, kdy se festival kvůli protikoronavirovým opatřením konal pouze v minimální podobě.

Článek

„Letošní ročník bude doprovázen opatřeními proti šíření koronaviru,“ řekl ředitel Domu kultury Ostrov Lukáš Lerch. Festival potrvá od čtvrtka 16. září do úterý 21. září.

„Všude, kde bude regulovaný vstup, budeme kontrolovat dodržování opatření, dělali jsme to tak (v domě kultury) celé léto. Podmínkou pro vstup bude očkování, prodělání nemoci či testování. Počítáme i s tím, že budou děti otestované ze škol,“ řekl Lerch. Na kontrolu dodržování opatření budou dohlížet zaměstnanci domu kultury i brigádníci, u každého vstupu bude tři až pět pracovníků. Ve vnitřních prostorách bude povinná ochrana nosu a úst.

Festivalu se každoročně účastní také děti z místních škol a školek. Pořadatelé navrhli program tak, aby se děti ve vnitřních prostorech co nejméně potkávaly, oddělené budou například i v kinosálech. Mnohé akce přesunuli do venkovních prostor. Kvůli protiepidemickým opatřením se ale letos neuskuteční semináře a besedy ve školách.

V hlavní soutěži se letos objeví osm celovečerních filmů. Budou to pohádky Princezna zakletá v čase, Tady hlídáme my, O vánoční hvězdě, Mazel a tajemství lesa, Smečka, Princezna a půl království, Zakleté pírko a seriál Ochránce. Jejich počet je srovnatelný s předchozími ročníky. Soutěžit budou také tři studentské krátké filmy.

Letošními hosty bude například režisér Zdeněk Troška a herci Lukáš Pavlásek či Anastasia Chocholatá, kteří uvedou pohádku Zakleté pírko. Festival navštíví také režisér Juraj Šajmovič a herci Lukáš Vaculík, Veronika Divišová, Jitka Ježková či Nela Boudová, kteří divákům představí rodinnou komedii Tady hlídáme my.

Festival jako každoročně nabídne bohatý doprovodný program. První akce začnou už den před zahájením festivalu, a to lampionovým průvodem městem a laser show. Na náměstí bude pro návštěvníky umístěné šapitó, kde se budou konat koncerty, workshopy či pohádky. Festival nabídne také besedy na téma cestování, gaming arénu pro hraní her či koncerty.

Letošní rozpočet festivalu činí 1,6 milionu korun. Náklady jsou podobné jako u minulých ročníků. Podle ředitele se na nákladech odrazilo omezení doprovodného programu, ale i vyšší náklady na personál kvůli dodržování hygienických opatření.

Festival Oty Hofmana je známý také tím, že podporuje dětská média. Dětské televize a rádia tak na festivalu opět nebudou chybět.

Reklama

Související témata:

Doporučované