Hlavní obsah

Developer plánuje srazit cenu bydlení v Praze. Pod 100 tisíc za metr

Rozhovor s majitelem Ekospolu Evženem Korcem.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sedmnáct projektů a v nich 7 000 bytů za 30 miliard korun. Takové jsou nejbližší plány developerské společnosti Ekospol Evžena Korce. U nových bytů chce snížit cenu – metr čtvereční bytu v Praze opět pod sto tisíc.

Článek

„Rádi bychom se během příštího roku vrátili k cenově dostupným bytům. V současné době se ceny bytů dostaly nad hranici 100 tisíc. Nemyslíme si, že je to cena, která umožní střední třídě efektivně kupovat byty,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy majitel Ekospolu Evžen Korec. Jak dodává, jeho firma by chtěla cenu dostat opět pod hranici sta tisíc za metr čtvereční.

Evžen Korec (64)

Generální ředitel, předseda představenstva a majitel developerské společnosti Ekospol.

Vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK, pracoval jako vědecký aspirant v Československé akademii věd. Je spoluautorem 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky a více než dvaceti vědeckých publikací.

V roce 2015 od insolvenčního správce odkoupil zoologickou zahradu v Táboře, pro veřejnost ji znovu otevřel v červnu 2015.

Ekospol založil v roce 1992.

Zdroj: Wikipedia

Podle dat poradenské společnosti Deloitte přitom průměrná nabídková cena volných nových bytů v Praze letos meziročně vzrostla o osm procent na 115 700 korun za metr čtvereční.

„V příštím roce chceme představit projekty, kde se vrátíme k cenově dostupným bytům. Velmi rádi bychom se s průměrnou cenou bytu dostali podstatně pod sto tisíc,“ vysvětluje Korec.

Důvodem zdražení je růst ceny stavebních prací a ceny pozemků. Podle Evžena Korce je přesto možné cenu srazit a klíčem mají být úspory z rozsahu. „Pokud stavební firma získá kontrakt na celou lokalitu mnoha set bytů, nabídne podstatně výhodnější cenu. My jim za to budeme garantovat, že nepostaví jednu etapu, ale všechny etapy. Tím chceme zlevnit cenu stavebních prací. Snažíme se ty projekty optimalizovat tak, abychom i v nákladech dokázali dělat věci efektivně,“ dodává Korec s tím, že důležité pro zlevnění staveb je také jejich rychlejší povolování.

Půl milionu zaplaceného zbytečně

„Považuji za absolutně kritické, aby byl rychle schválen nový stavební zákon. Bez něj se nepohneme – deset procent ceny bytu padá na vrub toho, že průměrný bytový projekt se povoluje kolem pěti let. Kdyby se použila metodika, která je v západní Evropě běžná, trvá povolení takového projektu rok,“ upozorňuje Korec. Zdlouhavé povolování způsobuje, že například u bytu za čtyři a půl milionu se zaplatí 450 tisíc zcela zbytečně.

Ekospol je známý tím, že staví spíše levnější byty. „Jen výjimečně chodíme do luxusního standardu. Naším cílem je zajistit byty pro střední třídu. Samozřejmě tahle skupina je největší. Takže prodáváme ne za největší ceny, ale velké množství bytů. To je naše strategie,“ říká Korec.

7 tisíc nových bytů

Pandemie koronaviru firmu nezastavila. „V současné době připravujeme 17 projektů. Vlastníme půl milionu metrů čtverečních pozemků, které jsou určené k zástavbě. V těch 17 projektech bude celkem sedm tisíc bytů. Jen orientačně to představuje tržní částku kolem 30 miliard korun,“ říká Korec. V příštím roce firma počítá s dvěma projekty v Uhříněvsi, kde bude dohromady zhruba 300 bytů, a s velkým projektem v Hostivaři, kde bude 800 bytů.

Největším projektem Ekospolu se ale stane proměna Zličína, kde mají postupně vyrůst více než dva tisíce bytů. „Byli bychom rádi, kdybychom první etapu zahájili v druhé polovině příštího roku. První etapa bude kolem 250 bytů za více než miliardu korun,“ vypočítává Korec. Proměna Zličína by měla trvat minimálně 15 let a vyjít na deset miliard korun.

„Žádný projekt jsme nezastavili, na to neměl covid-19 žádný vliv. Samozřejmě i my pociťujeme, že se prodává méně bytů, než jsme prodávali za boomu. Celý trh se výrazně zmenšil, protože se zmenšila poptávka. Je to logický krok. I lidé, kteří by měli peníze, vyčkávají. Prodávají se byty v té levnější kategorii,“ vysvětluje podnikatel.

Prahu čeká proměna

Velké plány mají v Praze i další developeři. Například Sekyra Group chystá výstavbu tří nových velkých pražských čtvrtí, které by měly být do deseti let hotové nebo alespoň rozestavěné. První z nich – Smíchov City – se začne stavět na konci září.

Odien Group chce zase proměnit areál bývalého podniku Avia v Letňanech. S několika projekty, z nichž nejviditelnější je výstavba u Masarykova nádraží, počítá Penta a největší domácí developerská firma Central Group plánuje v Modřanech stavbu nové čtvrti určené hlavně pro rodinné bydlení.

Centrum architektury a městského plánování pak na výstavě s názvem Praha zítra? Pražské priority ukazuje 25 velkých projektů, které čekají hlavní město v následujících dvaceti letech a které jeho tvář výrazně promění. Mezi prioritami je vedle metra D či rekonstrukce Václavského náměstí i revitalizace Smíchovského nádraží nebo rekonstrukce Holešovické tržnice.

Reklama

Doporučované